Izvor: Novosti.rs

Čak osam parova u ovom trenutku konkuriše za usvajanje jednog deteta!


U Ministarstvu rada i socijalne politike potvrđuju da se u ”Jedinstvenom ličnom registru usvojenja” nalazi spisak od 622 porodice koje su izrazile želju da preuzmu starateljstvo nad mališanima smeštenim po raznim domovima širom zemlje, dok je u postupku izbora usvojitelja trenutno oko 70 dece.
Mnogi će parovi tako morati dobro da se strpe jer se, objašnjavaju u Sektoru za brigu o porodici, u obzir uzimaju samo najbolji kandidati.

Posebni uslovi

U izuzetnim situacijama pojedinac može da bude jedini usvojitelj. Prema Vlahovićevim rečima, u praksi se ovo, ipak, retko dešava: - Takvi su primeri mogući samo uz dozvolu ministra i ukoliko je organ starateljstva utvrdio posebno opravdane razloge da se dozvoli konkretno usvojenje. U posebne slučajeve spadaju i zahtevi iz inostranstva. Dom izvan granica svoje zemlje godišnje nađe između pet i deset mališana. I ovde je reč o posebnim interesima. Prednost se, međutim, uvek daje srpskim državljanima i potpunoj porodici

.


- Dužina čekanja zavisi od toga koliko su budući usvojitelji, parovi ili pojedinci, tolerantni na karakteristike dece kao što su zdravstveni i razvojni status, poreklo... - objašnjava Vukota Vlahović iz Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu.

U centrima za socijalni rad, kojim se zainteresovani kandidati prvo obraćaju, napominju da se mnogi rukovode kriterijumima koji stručnjaci za usvajanje ne žele ni da uzimaju u obzir. Tako su najčešće tražene ”devojčice sa plavim loknama i dečaci mlađi od tri godine”, dok se nevoljno izjašnjavaju o deci iz romskih porodica, mališanima sa smetnjama u razvoju ili onoj koja nemaju srpsko poreklo. Kada se u obzir uzme da je u registru skoro svako četvrto dete sa invaliditetom, a skoro 30 odsto iz romskih porodica, male su šanse da se udovolji zahtevima potencijalnih usvojitelja.

A najveći broj potencijalnih roditelja je već u petoj deceniji života. Kako objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalne politike, parovi se uglavnom na ovaj korak odlučuju tek kada su iscrpli sve ostale mogućnosti za biološko roditeljstvo. U tom životnom dobu, međutim, zakon jasno propisuje da nema usvajanja beba jer razlika između usvojitelja i dece ne sme da bude veća od 45 godina.