Zašto dolazi do bola u va*ini tokom trudnoće?

1. Normalan razvoj bebe

Kako beba raste i dobija na težini u materici, to stvara pritisak na mišiće karlice koji podržavaju matericu i va*inu. Ovo može izazvati nelagodnost i bol, najčešće u trećem trimestru. Pritisak bebe može smanjiti protok krvi u predelu karlice, izazivajući oticanje i bol u va*ini. Da biste to sprečili, izbegavajte dugotrajno stajanje, koristite hladne obloge na predelu karlice i odmarajte se nakon fizičke aktivnosti. Ako bol postane prejak i ometa vaše svakodnevne aktivnosti, posavetujte se sa lekarom.

2. Suvoća vagine

Suvoća va*ine je česta pojava tokom trudnoće zbog povećane količine progesterona u telu. To može izazvati nelagodnost ili bol tokom se**ualnog odnosa. Potražite uzrok suvoće va*ine i razgovarajte sa lekarom koji vam može preporučiti upotrebu lubrikanta, promenu ishrane ili prilagođavanje fizičke aktivnosti.

3. Intenzivni se**ualni odnosi

Bol u va*ini može se javiti nakon se**ualnog odnosa zbog iritacije, oticanja i bola. Upotreba lubrikanta tokom se**ualnog odnosa može pomoći u izbegavanju ovih problema. Takođe, možda ćete želeti da smanjite intenzitet odnosa tokom trudnoće.

4. Va*inizam

Va*inizam je stanje u kojem mišići va*ine budu u grču i teško se opuste, što može uzrokovati bolove tokom se**ualnog odnosa. To može biti problem i tokom trudnoće. Ako vam ovo ometa svakodnevne aktivnosti, razgovarajte sa lekarom koji će vam preporučiti odgovarajući tretman.

5. Osip

Ponekad se može javiti osip u predelu genitalija, posebno ako koristite sapune, kreme ili lubrikante. To može izazvati oticanje, svrab, crvenilo ili bol u va*ini. Važno je identifikovati proizvod koji izaziva ove simptome kako biste prestali da ga koristite. Korišćenje hladnih obloga može pomoći u smanjenju bola.

6. Infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta česte su tokom trudnoće i mogu izazvati bol i nelagodnost, kao i peckanje ili svrab prilikom mokrenja. Da biste to rešili, posavetujte se sa lekarom kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

7. Se**ualno prenosive bolesti

Se**ualno prenosive bolesti takođe mogu izazvati bolove u va*ini, kao što su hlamidija ili genitalni herpes. Mogu se javiti i svrab i peckanje. Obavezno se obratite lekaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Izbegavajte se**ualne odnose kako biste sprečili prenošenje infekcije na partnera.

8. Cista Bartolinijeve žlezde

Bol u va*ini može biti posledica ciste na Bartolinijevoj žlezdi, što može izazvati oticanje. Ako primetite cistu na ulazu u va*inu, obratite se lekaru koji će vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary