Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 ZNAKOVA KOJI OTKRIVAJU DA NOSITE BLIZANCE I PRE ULTRAZVUKA: Ne prija vam kafa, zeleno povrće i riba, često mokrite...

Postoje stvari koje mogu da ukažu na blizanačku trudnoću čak i pre nego što vam lekar ultrazvukom saopšti da stižu dve bebe.

 Trudnoća, blizanci, ultrazvuk Izvor: Shutterstock

Naučnici su izračunali da je broj blizanačkih trudnoća u stalnom porastu od 1980. godine i da sada čine nešto više od 3 odsto ukupno rođene dece. Jedna od hipoteza zašto je došlo do povećanog broja blizanačkih trudnoća je i starost roditelja. Šanse za višeplodnu trudnoću rastu sa godinama majke, a trend širom sveta je jasan: žene sada rađaju svoje prvo dete 10-15 godina kasnije nego što je to bilo uobičajeno pre 30 godina.

Da li ćete imati blizance moguće je tačno otkriti u 6. nedelji trudnoće, kada ultrazvuk to pokaže. Ali postoje i indirektni znaci po kojima možete nekoliko nedelja ranije da utvrdite da je velika verovatnoća da ćete nositi blizane ispod srca.

Nivo HCG-a

Blizanačka trudnoća uzrokuje da majlino telo proizvodi više HCG-a, hormona koje telo sintetiše tokom trudnoće. Međutim, nivo ovog hormona zavisi i od drugih faktora, tako da se neočekivano visoke vrednosti HCG-a mogu smatrati samo indirektnim znakom. Ali upozorili smo vas.

Teške jutarnje mučnine

Blizanačka trudnoća je faktor rizika za najteži oblik jutarnjih mučnina, trudničke hiperemeze. To je zbog toga što tokom dvostruke trudnoće, telo proizvodi neke hormone dvostruko više, što u velikoj meri utiče na zdravstveno stanje žene.

 Mučnina, trudnoća
Trudnica koja pati od mučnina
Izvor: Shutterstock

Netolerancija na hranu

Poput teških jutarnjih mučnina, posebno jaka averzija prema određenim namirnicama može da nagovesti blizanačku trudnoću. Obično trudnice u ranim fazama doživljavaju odbojnost prema sledećim namirnicama:

  • Zeleno lisnato povrće
  • Riba/Morski plodovi
  • Kafa
  • Meso

Da biste ublažili nelagodnost, pokušajte da jedete zdravu hranu blagog ukusa koju možete da tolerišete, kao što su bujon, banana, ovsena kaša, smuti. Averzije prema hrani obično nestanu u roku od nekoliko nedelja.

Umor i nedostatak energije

Svaka trudnica je umorna, ali majke sa blizancima priznaju da su se u ranim fazama osećale potpuno iscrpljeno. Nagli porast hormona progesterona za snabdevanje dvoje dece, u kombinaciji sa višom stopom bazalnog metabolizma (brzinom kojom telo koristi energiju), može da izazove neverovatan umor.

 Trudnoća, umor, spavanje, glavobolja, mučnina
Umorna trudnica
Izvor: Shutterstock

Jaka bol u grudima

Ovo je klasičan rani simptom trudnoće, ali kod blizanačke trudnoće senzacije mogu da budu ekstremne zbog povišenog nivoa hormona. Vaše grudi se, moglo bi se reći, pripremaju za to da će morati da hrane dvoje dece, a ne jedno.

Često mokrenje

Kao i kod jednoplodne trudnoće, blizanci mogu da uzrokuju i češće mokrenje zbog povećanog nivoa HCG-a. Ali pošto nivo ovog hormona raste brže tokom blizanačke trudnoće, potreba za čestim mokrenjem mogu da budu posebno očigledne.

 Trudnica, žena, toalet, wc
Česta mokrenja u trudnoći
Izvor: Shutterstock

Stomak raste veoma brzo

Ako vaš stomak raste naglo i izgleda veće od očekivanog, to bi mogao da bude znak blizanačke trudnoće. Ali imajte na umu da za mnoge žene druga, i svaka naredna trudnoća, postaju vidljivije golim okom nego prva trudnoća.

Visok otkucaj srca u mirovanju

Bazalni metabolizam kod trudnica se povećava kako bi beba dobila dovoljno potrebnih materija. Slično tome, broj otkucaja srca u mirovanju može da se poveća. Normalna frekvencija je oko 70 otkucaja u minuti, a tokom trudnoće ona se povećava na 80-100 otkucaja u minuti. U trudnoći sa blizancima, broj otkucaja srca može da bude još veći. Nakon 100 otkucaja srca u minuti može se govoriti o tahikardiji, pa je neophodno da se konsultujete sa lekarom.

 Nizak pritisak, pritisak, trudnoća, trudnica
Trudnica meri pritisak
Izvor: Shutterstock

Promene raspoloženja

Zbog hormonskih promena, i promene raspoloženja su uobičajene. A ako se proizvodi više hormona (kao kod blizanaca=, onda raspoloženje skače češće i intenzivnije.

Intuicija

Neke mame jednostavno znaju da su trudne sa blizancima. Može se manifestovati kao opsesivna misao ili magičan san o dvoje dece, ali zaista funkcioniše. Kao što se kaže, verujte svojoj intuiciji.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica