Ako ste ikada bili trudni i kažete da sređujete sve po kući, kupujete nove jastuke ili ste naručile sve za bebu, verovatno ste se suočili sa namigivanjem, glađenjem vašeg stomaka i šalama o tome kako je divno što sve spremate u svom domu za svoju bebicu. Moguće je da će se razgovarati o tome kako niko tu  ništa ne može da promeni i uporediće  vas sa majkom patkicom koja pravi svoje gnezdo za svoje novo pače. Pre nego što to shvatite, svaka kućna obaveza se uzima kao dokaz da ćete roditi svakog trenutka.

O ovom nagonu ćete čitati na svim društvenim mrežama, na internetu uopšte, kao i u knjigama o roditeljstvu. Ali ono što možda ne shvatate je da zaista nema dokaza koji bi podržali teoriju da je gnežđenje- spremanje po kući pred porođaj, biološki fenomen.

Objavljeno je istraživanje, naučni pregled (na koji nas je upozorio The Conversation ) koja stoji iza pojave „gnežđenja“ tokom trudnoće i  navodnih bioloških korena. Ovo baca više svetla na moguće uzroke ponašanja opsesivnog spremanja doma i uzroke ovakvog ponašanja. Čini se da nema nikakve veze sa biologijom, hormonima bilo koje vrste.

„Analiziram diskusije o ponašanju gnežđenja na popularnim veb stranicama o trudnoći“, objašnjava autorka pregleda Ariana Šahvisi. Potom istražujem bazu naučnih dokaza za ovo ponašanje kod žena, kroz sistematski pregled akademske literature i zaključujem da je neadekvatno na čemu se zasnivaju tvrdnje iznesene u popularnim tekstovima.

Arijana primećuje da je „gnežđenje u trudnoći“ nedovoljno proučavano (kao i mnoga pitanja koja se odnose na žene) i da ne kaže da to nije moguće, tj dešava se. Ono što ona kaže je da izgleda da na ovo uređivanje, sređivanje, čišćenje kuće u trudnoći utiču društvene norme i okolnosti žene. Nije biološki programirano u trudnicama.

„Ne dovodim u pitanje iskustvo ponašanja, dovodim u pitanje uzrok“, piše Arijana. Čak i ako se ovo ponašanje na kraju pripiše društvenom objašnjenju, to ne mora umanjiti iskustvo da je to na silu. Društvene norme su jednako sposobne da nas primoraju da se ponašamo na određeni način kao i biološke sile.”

Zdravorazumski poslovi

Postoje praktični razlozi zbog kojih žene mogu izgledati kao da se „gnezde“ kada je beba na putu, ističe Arijana. Na primer:

  • Možda mama (sa pravom) predviđa da će imati manje vremena nakon što se beba rodi, tako da se bavi kućnim poslovima pre porođaja.
  • Možda je mama na porodiljskom odsustvu i konačno ima vremena da nadoknadi obaveze koje nije mogla da obavi jer je radila.
  • Možda mama se oseća sigurnije u svoju trudnoću u poslednjem tromesečju, kada rizik od pobačaja prođe i tako nastavlja sa stvarima koje je odlagala u ranijim trimestrima.

U osnovi, postoji mnogo jasnih razloga zbog kojih se žene upuštaju u kućne poslove blizu bebinog rođenja, a nijedan od njih ne signalizira da je imala neku vrstu velike promene ponašanja.

Podmuklo ili slatko?

Kao što LeaRupaner piše za The Conversation: „Ovo je najnovija studija koja razbija naša dugotrajna očekivanja da su žene biološki predodređene da obavljaju više kućnih poslova. Drugim rečima, svi u porodici bi trebalo da se trude da bi se pripremili za novu bebu. Molim vas ne prepuštajte sve to trudnoj mami koja se navodno 'gnezdi'.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa