GBS testiranje se vrši da bi se otkrili GBS streptokoke u vagini. Trudnice to treba da rade između 35. i 37. nedelje trudnoće. Žene koje nisu trudne mogu imati GBS test u bilo koje vreme osim menstruacije, kako prenosi Ofeminin.

GBS test ne zahteva nikakvu pripremu. Međutim, preporučljivo je da nemate se**ualne odnose najmanje 24 sata pre testa. Nekoliko dana pre pregleda ne bi trebalo da koristite lekove ili vaginalete.

Tokom pregleda lekar uzima dva brisa. Jedan iz vaginalnog predvorja, drugi iz oblasti anusa. Lekar postavlja aplikatore uzorka na transportnu površinu. Test je bezbolan i potrebno je sačekati oko 5 dana na rezultate.

GBS streptokoki su prisutni kod oko 10 do 30 procenata žena koje ne shvataju da ih imaju. Zdrave žene koje ne pate od upale nemaju simptome streptokoka. GBS streptokoki ne predstavljaju pretnju za njih, ali ako su trudne, predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju za njihovu bebu.

GBS streptokoki mogu imati veoma ozbiljne posledice po zdravlje i život deteta. Ako porodilja ima streptokok u grlu, može se preneti na njenu bebu tokom porođaja. Kao posledica, to može dovesti do upale pluća ili meningitisa kod novorođenčeta . Moguća je i sepsa, koja može ugroziti život bebe.

Za trudnice koje se mogu prevremeno poroditi, imaju dijabetes ili su već rodile zaraženo dete, testiranje na GBS je posebno važno jer je kod njih rizik od zaraze deteta bakterijama veoma visok. Dok GBS negativan znači odsustvo GBS streptokoka u ženinoj vagini, GBS pozitivan znači njihovo prisustvo.

Ako je GBS pozitivan, lekar treba da primeni odgovarajući tretman kako bi smanjio rizik od infekcije kod deteta. U takvoj situaciji obično se koristi perinatalna antibiotska terapija. Međutim, lečenje se sprovodi samo na početku porođaja. Medicinska sestra daje intravenozno penicilin ili ampicilin ženi koja se porodi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19