Kada imate veće dete koje može da komunicira, lakše je da shvatite šta ga muči ili boli, međutim kod malih beba plač je jedini vid komunikacije za sve, i kada su gladne ili im se spava, kada ih nešto boli...zato je roditeljima nekada teško da odmah primete prve simptome bolesti kod mališana.

U jeku je sezona virusa, kašalj, curenje nosa i bol u grlu su najčešći simptomi kod dece i beba. Dok prva dva simptoma možete lako da uočite, bolno i crveno grlo je jako teško da primetite kod malih beba.  Da biste izbegli teže upale i pogoršanje stanja, obratite pažnju na ove sigurne znake da vašeg mališana muči bolno grlo:

  • Nemogućnost hranjenja: kod beba bol u grlu izaziva upalu sluzokože, a gutanje hrane, pa čak i pljuvačke, izaziva iritaciju. Beba može da plače i odbija da se hrani čak i kada je gladna, zbog bola.
  • Crvenilo grla : sluznica grla može biti upaljena. Ovo je teško primetiti kod beba. Malo veće mališane možete odvesti na svetlo mesto i zamoliti da otvore usta da vide stanje grla i da utvrde da li ima još simptoma kao što su rane, žute naslage na jeziku i otečeni krajnici, što sve može ukazivati na određene virusne i bakterijske infekcije propraćene bolom u grlu. 
  • Otečene limfne žlezde : Infektivna upala grla može se pojaviti sa otečenim limfnim žlezdama, što je znak da se telo bori protiv infekcije.
Prehlada, dete, temperatura
Shutterstock Bolesno dete

  • Razdražljivo i nemirno dete: Infekcija i nemogućnost hranjenja čine bebu razdražljivom i nemirnom. Razdražljivost i uznemirenost se često pogoršavaju nedostatkom sna i gladi zbog jakog bola.
  • Groznica: U zavisnosti od infekcije, koja izaziva upalu grla, može biti prisutna temperatura koja vam je glavni pokazatelj da li dete treba odvesti hitno kod lekara.
  • Loš zadah : Beba, koja ne može da se hrani zbog bola, imaće suva usta, a samim tim i loš zadah. Ovo se više primećuje u slučajevima upala desnih, drozda ili bolesti šaka, stopala i usta.
  • Simptomi streptokoknog grla kod mališana su crvene i bele mrlje u grlu i uvećani krajnici. To dovodi do poteškoća u gutanju. Može biti povišena temperatura, osetljivi ili otečeni limfni čvorovi, glavobolja i bol u stomaku.

Virusne infekcije grla prolaze same od sebe za 7 do 10 dana, ukoliko temperatura naglo skoči na 39 i teško se skida, to je već jasan signal da treba otići kod pedijatra. Izbegavajte maloj deci da prskate jake sprejeve za grlo ili da im dajete pastile za ublažavanje bola, jer zbog svog satava su prejaki i mogu da budu opasni za njihovo zdravlje. Za jak bol možete da date dozu Paracetamola ili Brufena kako biste mu olakšali gutanje, za sve ostalo pedijatar će vašem detetu prepisati adekvatnu terapiju.

(Yumama)