Kada stigne hladno vreme, najveća briga roditelja jasličke, vrtićke, predškolske ali i školske dece je da 'ne pokupe' neke bakterije ili viruse u kolektivu. Međutim, svi znamo da ih je u kolektivu teško izbeći, pa je zbog toga važno da znate na koje simptome kod dece treba da reagujete i kada da ih odvedete kod lekara. Jedna od vrlo čestih bakterija koja kruži kolektivima je i Streptokok.

Streptokoke predstavljaju gram pozitivne bakterije, loptastog oblika (koke), raspoređene u obliku lanca. Streptokokne infekcije su svaka vrsta infekcije uzrokovana grupom bakterija Streptococcus. Veoma su zarazne i često se mogu pronaći u grlu, nosu i na koži. Kako postoji mnogo različitih vrsta streptokoka, i infekcije variraju od blagih do težih.

Ove bakterije prenose se vrlo lako, preko udisanja kapljica sekreta iz nosa ili grla, raspršenih kada inficirana osoba kašlje ili kija. Ove bakterije se još lakše prenose u prepunim sredinama, kao što su škole, vrtići, domovi. Naročito se lako prenose između dece, budući da ona često čačkaju nos prljavim rukama i tako mogu uneti bakteriju.

Streptokok u nosu - Simptomi

Osoba često i ne zna da ima infekciju jer ove bakterije neretko ne daju nikakve simptome. Ali ukoliko se pojave neki simptomi, uglavnom su to:

  • Sekret iz nosa (žućkast i zeleni).
  • Upala sluzokože nosa.
  • Bolna nazalna membrana.
nos-prehlada-dete.jpg
Shutterstock Mama briše nos detetu

Kako mogu da proverim da li imam Streptokok u nosu?

Dijagnoza se postavlja uzimanjem brisa iz nosa. Bris nosa se izvodi u laboratoriji specijalnim sterilnim štapićem na čijem vrhu se nalazi vata. Poželjno je zahvatiti sekret iz nosa kako bi se ustanovilo eventualno prisustvo bakterija. Rezultat je obično gotov za 2-3 dana. Ukoliko je prisutna bakterija u nosu, radi se i antibiogram, kako bi se ustanovilo na koji antibiotik je data bakterija osetljiva.

Lečenje streptokoka u nosu.

Lečenje je vrlo jednostavno. Lekar će vam prepisati antibiotske masti ili kapi za nos, koje treba redovno da stavljate u nos, čak i kada primetite da su se simptomi povukli. Možete ispirati nos i fiziološkim rastvorom, kako biste ublažili propratne simptome ove infekcije.

(Yumama)