Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE REČ O GRLOBOLJI ILI STREPTOKOKU: Evo koji su simptomi infekcije koju treba lečiti

Saznajte koja je razlika između obične grlobolje i infekcije streptokokom kod dece i koje su preventivne mere.

 Koja deca postaju narcisi. Izvor: Shutterstock

Bolovi u grlu mogu da budu različitog porekla, ponekad je reč o suvom grlu koje izaziva peckanje i grebuckanje, ponekad su u pitanju virusi ili prehlade, ali postoje infekcije koje izazivaju zarazni mikrobi streptokoka i za koje je potrebno obratiti se lekaru radi uspostavljanje terapije lekovima.

Ako bol u grlu nije izazvan suvim vazduhom ili običnom prehladom, velika je verovatnoća da je reč o infekciji koju izaziva strepotokok, veoma zarazan mikrob iz grupe A. Iako streptokok u većini slučajeva nije ozbiljan niti pravi učestale komplikacije, već je samo bolan i češće pogađa decu nego starije, postoji nekoliko pokazatelja koji će vam pomoć da ga prepoznate i zatražite adekvatnu lekarsku pomoć, navodi doktor Aleks Suda na portalu mycarolinalife.

U pet pokazatelja infekcije grla streptokokom doktor Suda navodi groznicu uz povišenu temperaturu, izostanak kašlja, upornu upalu grla koja ne prolazi tri dana, otečene krajnike pokrivene beličastim filmom, otečene limfne čvorove ispod brade ili na prednjem delu vrata, kao i znatno ređe osip na rukama, grudima i nogama. Ako ste ovo uočili kod deteta, velika je verovatnoća da imate posla sa streptokokom.

Kako da se zaštitite od infekcije koju izaziva ovaj veoma zarazan mikrob i koji se prenosi preko pljuvačke i sluzokože, direktnim ili indirektnim kontaktom?

Da biste izbegli ovu infekciju najbolja je preventiva koju inače preduzimamo kod svih zaraznih bolesti: perite i dezinfikujte ruke redovno deci, pokrivajte usta rukom ili maramicom kada kijate ili kašljete i odlažite potrošene maramice pravilno, izbegavajte kontakte sa zaraženim osobama, a ako vaše dete ima streptokok, najbolje je da se izolujete sve dok temperatura i terapija ne prestanu, savetuje doktor Suda.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:51
"ZAŠTO GOVORIMO DECI DA BUDU JAKA I IZDRŽE? PUSTIMO IH DA PLAČU" Borić: Deca se plaše da pokažu empatiju, mali pokazuje emocije
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica