Sasvim je jasno da u trudnoći morate dobiti na kilaži, ali mnoge buduće mame brinu da se ne ugoje previše ili prebrzo. Da se ne biste bespotrebno brinuli oko toga, pročitajte šta treba da znate o dobijanju na kilaži u trudnoći.

Ne treba sve trudnice da dobiju isti broj kilograma

Koliko trudnica treba da dobije na kilaži zavisi od njenog indeksa telesne mase, koji se računa tako što svoju težinu podelite sa kvadratom visine u metrima. Na primer, žena koja ima 58 kilograma i visoka je 1,6 metara ima indeks telesne mase od 22,65.

Normalnim indeksom telesne mase se smatra između 18,5 i 24,9. Takve žene, uopšteno govoreći, u trudnoći bi trebalo da dobiju između 11 i 16 kilograma. Kada je BMI (indeks telesne mase) manji od 18,5, trebalo bi da u trudnoći dobiju između 13 i 18 kilograma, dok se one sa BMI između 25 i 30 smatraju gojaznim. U tom slučaju, poželjno je da u drugom stanju dobiju od sedam do 11 kilograma, dok one sa BMI iznad 30 u trudnoći ne bi trebalo da se ugoje više od pet do devet kilograma.

Odakle dolaze dodatni kilogrami

Bebe na rođenju imaju različitu težinu, ali recimo da je neki prosek oko 3,5 kilograma. Amnionska tečnost i placenta teže po 900-1300 grama, a na grudi koje se uvećavaju u trudnoći odlazi još oko 900 do 1300 grama.

Budućim majkama je potrebno i dosta krvi kako bi telo obezbedilo kiseonik i nutrijente za nju i bebu, tako da se količina krvi uvećava i to dodaje oko 1,8 kilograma, piše deti.mail.ru.

Između dva i četiri kilograma se skladišti u formi masti, proteina i drugih nutrijenata, koji su potrebni za proizvodnju majčinog mleka. Uvećana materica u trudnoći može da teži između 900 grama i dva kilograma.

Neravnomerno dobijanje na kilaži

U prva tri meseca trudnice uglavnom dobijaju veoma malo na kilaži, između 900 grama i 1,8 kilogram, ali je sasvim normalno i ako to bude malo manje ili nešto više od toga. Naglo dobijanje ili nagli gubitak kilaže, međutim, treba da bude znak da se javite lekaru.

Nije isto ako nosite blizance

Mame koje nose blizance posebno treba da paze na kilažu. Višeplodne trudnoće se uglavnom završavaju ranije, zato je važno da do porođaja bebe dobiju dovoljnu kilažu jer to ima uticaja na njihovo zdravlje.

U prva tri meseca se kod blizanačke trudnoće kilaža povećava za 0,9 do 1,8 kilograma, isto kao kod jednoplodne. Međutim, nakon toga, buduće mame koje nose blizance dobijaju 600-700 grama nedeljno.

Ne treba da jedete za dvoje

Iako su sve navedene brojke samo prosek, pa je najbolje da konkretno o svom slučaju i svojim brojkama razgovarate sa lekarom, imajte na umu da nema potrebe da jedete za dvoje u drugom stanju. Trudnicama je potrebno samo oko 300 dodatnih kalorija u odnosu na uobičajenu ishranu.

Preporučuje se da u prvom trimestru trudnice okvirno unose oko 1.800 kalorija dnevno, u drugom tromesečju oko 2.200, a u trećem 2.400.

Tokom trudnoće sa blizancima, međutim, buduće mame unose oko 3.000 do 3.500 kalorija dnevno.

Svakako, trudnice bi trebalo da izbegavaju prazne kalorije iz slatkiša i brze hrane, a da ishranu baziraju na zdravijim namirnicama koje imaju dosta nutrijenata.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)