Mnoge buduće mame, oko 50-60 odsto njih, u ranoj trudnoći imaju blaže mučnine. Međutim, ponekad te mučnine mogu da budu veoma izražene, da trudnice povraćaju po više puta dnevno, a kod ozbiljne toksikoze, kako se naziva prekomerno povraćanje, dešava se da izgube i po osam ili više kilograma.

Postoje tri stepena ozbiljnosti rane toksikoze u trudnoći. U blažim slučajevima, trudnice ne povraćaju više od pet puta dnevno, mada je svakako savet da se čak i tada javite lekaru. Buduće mame mogu da izgube na kilaži, ali ne više od dva-tri kilograma, a rezultati analize krvi i urina su potpuno normalni. U ovom slučaju nema potrebe da trudnica bude u bolnici, dok toksikoza drugog stepena već zahteva bolničko lečenje.

Kada je reč o drugom stepenu, povraćanje se tada javlja i do deset puta dnevno, vrtoglavica i osećaj slabosti su gotovo konstantni, a prisutan je i aceton u urinu. Za samo nedelju dana, u takvim slučajevima buduće mame mogu da izgube više od tri kilograma, piše deti.mail.ru.

Ozbiljna toksikoza je opasno i srećom veoma retko stanje. U ovom stepenu, trudnice povraćaju i 20, 25 puta dnevno, ne mogu da jedu normalno, a dolazi i do dehidracije. Telesna težina može da se smanji za osam do deset kilograma ili više. Metabolizam je poremećen, u urinu se detektuju aceton i proteini, a ni rezultati testova iz krvi nisu uredni.

Uzroci toksikoze

Nije sasvim jasno šta uzrokuje ranu toksikozu odnosno prekomerno povraćanje u trudnoći. Prema jednoj verziji, tokom trudnoće dolazi do promena u funkcionisanju nervnog sistema i do brojnih promena zbog hormona. Često do ozbiljnijeg povraćanja dolazi zbog povećanog nivoa hCG hormona koji proizvodi placenta.

Takođe, veruje se da u tome ima ulogu i imuni sistem jer embrion sadrži određene antigene, pa telo trudnice reaguje aktivirajući neke zaštitne mehanizme. Genetika, metabolički poremećaji i manjak nekih vitamina u telu takođe mogu da doprinesu.

Rizik od rane toksikoze je veći kod žena koje su pre trudnoće patile od hroničnih bolesti genitourinarnog, digestivnog ili nervnog sistema, jetre, štitne žlezde. Takođe, česta izloženost stresu, poremećaji u spavanju, nezdrava ishrana, pušenje cigareta takođe doprinose razvoju ovog stanja.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)