Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posteljica - veza između mame i bebe

Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Preko nje plod prima kiseonik i hranljive materije, stvara hormone... Ona ujedno predstavlja i barijeru za prolazak štetnih materija iz majčinog organizma.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaka trudnica nastoji da iz knjiga, časopisa, ili putem Interneta, a pre svega od svog ginekologa - sazna što više o svojoj trudnoći. Njena pažnja je, što je sasvim prirodno, usredsređena na plod i njegov razvoj, ali i stanje sopstvenog organizma - dok je beba u stomaku. O posteljici i njenoj ulozi ne razmišlja mnogo, ili uopšte - čak ni ako čuje da je plod, zajedno sa posteljicom: "nisko" ili "visoko". A to je, i te kako, važan organ u telu svake trudnice.

Posteljica je privremeni organ

Posteljica predstavlja vezu između mame i bebe. Zahvaljujući njoj, plod prima kiseonik i hranljive materije potrebne za rast i razvoj, stvara hormone bez kojih trudnoća ne bi mogla da se održi, predstavlja barijeru za prolazak štetnih materija iz majčinog organizma (prolaze: nikotin, alkohol, neki lekovi), a preko nje se izbacuju otpadne materije i ugljendioksid. Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Zato, kada ginekolog u toku pregleda kaže trudnici: "Vi ste pušač", a ona iznenađeno pita: "Po čemu vi to znate?", odgovor je da to pokazuje posteljica. Ona kod budućih majki pušača izgleda "starije", kao da je veća trudnoća. To se često dešava zbog pušenja.

Posteljica je jedini privremeni organ, jer postoji samo za vreme trudnoće. Njeno stvaranje počinje onda kada se oplođena jajna ćelija ugnezdi u endometrijum (sluzokoža materice). Kako plod raste, razvija se i posteljica. Od 12. nedelje, posteljica je dobro oblikovana i u punoj funkciji razmene hranljivih materija i gasova.

Ovo je period kada posteljica u potpunosti preuzima hormonsku funkciju žutog tela jajnika, što je od presudnog značaja za trudnoću. Posteljica se sastoji od tkiva koje delom pripada majci, a delom plodu. Pričvršćena je na zid materice, okrugla, spužvasta, sa težinom na porođaju oko 500 grama.

Uloga placente

Funkcije posteljice su razmena hranljivih materija i kiseonika iz krvi majke ka plodu, i vraćanje otpadnih materija i ugljendioksida od ploda ka majci. Kada taj posao ne može da obavlja kako treba, kažemo da je došlo do poremećaja koji se zove insuficijencija posteljice.

Posteljica ima i endokrinu funkciju. Na samom početku njenog formiranja, luči se hormon - humani horionski gonadotropin (HCG). Njegova neposredna uloga je održavanje zdravog žutog tela, kao i stvaranje estrogena i progesterona. HCG je upravo onaj hormon koji se koristi u svim testovima za utvrđivanje trudnoće. Ne treba zaboraviti da posteljica predstavlja barijeru za prodiranje štetnih materija od majke prema plodu. Ta brana nije savršena, tako da droga, alkohol, nikotin i većina lekova prolaze do ploda.

Preko te brane prolaze i majčina antitela, koja pružaju bebi zaštitu protiv određenih bolesti - sve do, otprilike, šest meseci nakon porođaja.

Abrupcija posteljice

Na posteljici mogu da se dogode razni poremećaji. Abrupcija ili prevremeno odlubljivanje se dešava kada posteljica krene ranije da se odlubljuje od zida materice. Kako ovaj poremećaj prati krvarenje, na svako pojavljivanje krvi se odmah treba obratiti lekaru.

Placenta previja

Na latinskom, praevia znači nisko usađena posteljica. To je poremećaj kada se posteljica razvija u donjem delu materice, ispred prednjačećeg dela ploda. Dijagnostikuje se u drugoj polovini trudnoće.

Insuficijencija posteljice

O insuficijenciji posteljice govorimo kada nema dovoljno hranljivih materija i kiseonika, pa može da dođe do zastoja u rastu i razvoju bebe. U slučaju nedostatka dopremanja kiseonika, može doći do smrti ploda. Uzroci mogu da budu različiti: bolest majke, loše snadbevanje posteljice krvlju, nenormalan razvoj posteljice...

Svi ovi poremećaji se dijagnostikuju pomoću ultrazvuka. Razvojem savremenih 3D i 4D ultrazvučnih aparata, u sklopu detaljnog anatomsko-morfološkog  pregleda, moguće je dijagnostikovati poremećaje u položaju, građi i funkciji posteljice. A uz pomoć Color Doppler i Power Doppler pregleda, izmeriće se protok kroz krvne sudove posteljice i pupčanika.

Tekst realizovan u saradnji sa dr Anom Miholjčić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica