Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najćešći problemi sa posteljicom

Abrupcija posteljice, placenta previja i placenta akreta su tri ozbiljna stanja koja se mogu javiti u poslednjem trimestru trudnoće, i koja, u većini slučajeva, zahtevaju hitnu intervenciju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Oplođena jajna ćelija počinje svoju deobu još u jajovodu, a posle par dana se ugnezdi na unutrašnjem zidu materice. Deo ćelija, danas poznatih kao matične, zadužen je za razvoj zametka (embriona), dok je drugi deo odgovoran za razvoj posteljice (placente). Posteljica je izuzetan organ, koji opstaje koliko i sama trudnoća. Pored snabdevanja ploda kiseonikom i hranljivim materijama, neophodnim za njegov rast i razvoj, ona vrši i uklanjanje raspadnih produkata.

Sa jedne strane je pripojena na unutrašnji zid materice, a sa druge je pupčanom vrpcom spojena sa bebicom. U većini trudnoća, posteljica je pripojena daleko od grlića materice, tako da ne predstavlja smetnju, naročito u odmakloj trudnoći ili u samom porođaju, što nije slučaj kada delom ili potpuno prekriva otvor grlića materice. To stanje zovemo placenta previja.

Povezane vesti

Kada se postavlja dijagnoza prednjačeće posteljice?

Placenta previja (placenta praevia) nastaje kada posteljica delimično ili u celosti zatvara otvor grlića materice i time preprečuje put kojim prolazi bebica tokom porođaja. Tom prilikom može da dođe do obilnog krvarenja, koje zahteva hitnu intervenciju, jer bi u protivnom bili ugroženi i mama i nerođena beba.

Da li placenta može da menja položaj tokom trudnoće?

Kako se razvija trudnoća, tako raste i posteljica, s tim da nisko usađena posteljica rastom same materice dolazi na višu poziciju. To je važno zbog toga što posteljica nije rastegljiva. Zato, kada se u ranoj trudnoći primeti nisko postavljena posteljica, to nije razlog za brigu. Jer, materica se poveća i do 20 puta, pa tako i posteljica dospeva u povoljan položaj. Znači, u prva dva trimestra trudnoće, nizak položaj posteljice nije razlog zbog kojeg treba strepeti.

Da li redovni pregled uključuje i pregled posteljice?

Naravno, svaki ultrazvučni pregled podrazumeva određivanje položaja, veličine i građe placente, uključujući i stepen zrelosti u poslednjem trimestru.

Povezane vesti

Koji su mogući razlozi placente previje?

Postoji više stanja ili situacija kada je češća ova pojava. Navešćemo najčešće:
■ Zapaženo je da kod starijih prvorotki, posebno nakon 40. godine, raste broj pojava placente previje

■ Prerano prsnuće vodenjaka može da deluje tako da nastanu problemi sa posteljicom, mada ne uvek

■ Povišen krvni pritisak (hipertenzija) može da dovede do oštećenja posteljice

■ Višestruka trudnoća je ponekad razlog što dolazi do problema sa placentom

■ Poremećaj mehanizma zgrušavanja (koagulacije) krvi - od hemofilije do smanjenog broja trombocita, takođe može da utiče na ovu pojavu

■ Prethodne operacije na materici

■ Ukoliko je postojao problem sa posteljicom tokom ranijih trudnoća, veća je verovatnoća da se ponovi

■ Zapažena je veza sa upotrebom duvana, kao i opojnih droga

■ Ređe, ali nije isključeno, trauma kojoj je izložen trbuh trudnice

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica