Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje otkrilo koji je najrizičniji period za trudnoću

Pogledajte rezultate najnovijeg istraživanja koje je pokazalo u kom periodu žene moraju da budu oprezne, kako bi sačuvale, i svoje, i zdravlje bebe.

  Izvor: Foto: Profimedia

Rezultati analize o 150.000 trudnoća u Kanadi od 2004. do 2014. godine objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA). 

"Iz ove studije je nedvosmisleno da su sve trudnoće u bliskom vremenskom razmaku rizične", rekla je autorka Laura Šumers sa Univerziteta Britanske Kolumbije. 

Razmak između trudnoća računa se kao vreme od porođaja jednog do začeća drugog deteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu dana, rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod. 

U to su uključeni povećani rizici od fatalnih ishoda - smrti ploda i smrti deteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja. 

Povezane vesti

Kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dete. Najveći je ako između dve trudnoće prođe manje od devet meseci. Ali je dobra vest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 do 24 meseca. 

Povezane vesti

Po postojećim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) idealno bi bilo da između dve trudnoće prođu dve godine, ali najmanje 18 meseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju da čekaju toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina. 

"To je važno za starije žene koje moraju izmeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem dobi majke", kaže se u studiji. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica