Nije neuobičajeno da se u trudnoći pojavi braon sekret i u najvećem broju slučajeva je to normalno, naročito ako nije obilan. Međutim, ponekad može da ukaže i na neke probleme, poput infekcija.

Zašto dolazi do promene boje sekreta u trudnoći

Razlog pojave braon sekreta može da bude promena pH vrednosti, i to najčešće prolazi samo od sebe. Često se dešava i ako imate neku fizičku aktivnost.

Ono na šta treba da obratite pažnju je ukoliko je iscedak dosta tamne boje, a uz to je praćen peckanjem i svrabom jer tada može da ukaže na:

  • Se*sualno prenosive infekcije
  • Opasnost od pobačaja
  • Vanmateričnu trudnoću (za to su karakteristični i jaki bolovi)
  • Infekciju grlića materice

U odmakloj trudnoći obojeni sekret može da ukaže na razne komplikacije, zato je važno da se obavezno javite lekaru ukoliko primetite ovaj simptom.

Kada je braon sekret normalan

Dok u kasnijoj trudnoći može da ukaže na komplikacije, u ranoj trudnoći je pojava braon sekreta sasvim normalna. Na primer, ukoliko imate intimni odnos, nakon toga se može javiti obrojeni sekret. Međutim, ako se uz to jave i drugi simptomi, poput peckanja, svraba, bolova ili grčeva, najbolje je da se javite lekaru.

Na samom kraju trudnoće, braon iscedak sa malo krvi može da bude znak da se porođaj bliži.

Šta da radite ako se javi braon sekret u trudnoći

Ukoliko se uz sekret jave još neki simptomi i lekar potvrdi da je u pitanju infekcija, verovatno će vam dati i odgovarajuću terapiju. U tom slučaju, najverovatnije će vam savetovati i da odmarate neki određen vremenski period.

Međutim, nevezano za to koji je uzrok pojave braon sekreta u trudnoći, bilo bi dobro da pratite sledeće savete:

  • Izbegavajte da u tom predelu korisite jake sapune i kupke.
  • Nosite donji veš od prirodnih materijala, najbolje pamuka.
  • Potrudite se da intimnu zonu ne perete više od dva puta dnevno kako ne biste narušili balans prirodnih bakterija koje vas štite od infekcija.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)