Najveći strah svake žene koja je prethodno imala pobačaj je da će se to i u sledećoj trudnoći ponoviti. Taj strah je potpuno razumljiv, ali evo šta sve treba da znate o trudnoći posle pobačaja – možda će vam pomoći i barem umanjiti strah.

Najpre, ono što treba da znate je da ukoliko ste jednom imali pobačaj, šanse da se to ponovo desi su zapravo manje nego što mislite. Za većinu žena, pobačaj je nešto što se dogodi jednom, a nakon toga one su u stanju da normalno iznesu trudnoću.

Procentualno, rizik od ponovnog pobačaja je 14 odsto, a nakon dva pobačaja 26 odsto, piše detstrana.ru.

Da li su potrebni pregledi

Ono što mnoge žene zanima je da li je potrebno da prođu neke preglede pre ponovnog začeća nakon pobačaja.

Stručnjaci kažu da nije nužno da se sprovode pregledi posle jednog pobačaja, te da je bezbedno da žena ponovo ostane u drugom stanju. Ukoliko ste imali dva ili više pobačaja, u tom slučaju je preporučljivo da se urade detaljni testovi i pregledi koje će vam preporučiti ginekolog, kako bi se utvrdio uzrok pobačaja. Uglavnom, najčešće se testiraju nivoi hormona, koagulacija krvi, ultrazvučni pregled reproduktivnih organa, kao i neki genetski testovi.

Kada možete da zatrudnite

Ako se pitate kada je bezbedno da zatrudnite posle pobačaja, evo odgovora.

Naime, nakon gubitka trudnoće, intimni odnosi najčešće ženama nisu na umu neko određeno vreme. To je sasvim u redu, dajte sebi vremena da se psihički i emocionalno oporavite, a ako je potrebno, razgovarajte i sa psihologom.

Sa medicinske tačke gledišta, posle jednog pobačaja možete da zatrudnite već za četiri do šest nedelja. Ukoliko ste imali dva ili više pobačaja, najbolje je da se konsultujete sa lekarom u vezi sa sledećom trudnoćom.

Prema statistici, oko 70 odsto žena ostane posle pobačaja ostanu u drugom stanju već posle tri meseca pokušavanja.

Postoji li način da se spreči pobačaj

Ako nije u pitanju prvi gubitak trudnoće, radili ste preglede i utvrđen je uzrok pobačaja, verovatno vam je lekar dao i neku terapiju. U drugim slučajevima, kada nije poznat uzrok pobačaja, ne može ništa da se uradi kako bi se to sprečilo.

Ono što svakako može da pomogne je da pre začeća usvojite zdrave životne navike, da uzimate vitamine i folnu kiselinu, da prestanete da pušite i konzumirate alkohol.

Psihički teret

Za većinu žena koje su prethodno imale pobačaj, period u kojem su prethodnu trudnoću izgubile predstavlja neku vrstu prekretnice. Na primer, ako ste prethodno imali pobačaj u, recimo, drugom mesecu trudnoće, vrlo verovatno ćete osećati veliko olakšanje kada u "novoj" trudnoći prođu ta prva dva meseca.

Mnoge majke kažu da ih je iznenadila emocionalna hladnoća prema nerođenoj bebi, ali to je zapravo samo način na koji ih mozak štiti iz straha od novog gubitka.

Nemojte da zadržavate osećanja za sebe, razgovarajte sa partnerom i bliskim ljudima o tome. Takođe, može pomoći i da razgovarate sa drugim ženama koje su imale isto iskustvo.

Mnoge trudnice koje su ranije imale pobačaj osećaju anksioznost zbog sledeće trudnoće. U tom slučaju, može pomoći da:

  • Razgovarate sa stručnjakom, ako vam je to potrebno
  • Ignorišete savete nestručnih ljudi
  • Zamolite svog ginekologa da dolazite češće na kontrole
  • Ne kupujete odmah stvari za bebu
  • Ne krivite sebe ni za šta i dozvolite sebi da osetite sva osećanja

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)