Plodova voda štiti bebu u stomaku od spoljašnji povreda, buke, omogućava joj da se slobodno kreće i na taj način stvara uslove za simetričan razvoj skeleta i mišića.

Ono što se smatra normalnim je dovoljna količina amnionske tečnosti, koja je prozirna ili bledo žuta i bez mirisa. Međutim, tokom trudnoće ili neposredno pred porođaj može da se desi da plodova voda promeni boju, a stručnjaci objašnjavaju zašto se to dešava i da li je opasno.

"Amnionska tečnost je bezbojna ili bledo žuta tečnost, bez mirisa. Ponekad su u njoj uočljive male količine sluznice iz sluzokože, ali generalno bi trebalo da bude providna. Bilo kakva promena boje ili mirisa plodove vode tokom trudnoće može da ukaže na potencijalne probleme", kaže specijalista ginekologije i akušerstva dr Debora Rajnes.

Ona pojašnjava i na šta tačno ukazuju različite promene boje plodove vode. Ukoliko je amnionska tečnost:
crvena: ukazuje na krvarenje - često placente;

  • tamno crvena: upućuje na to da je krv hemolizovana - što je često povezano sa fetalnom hemolitičkom bolešću
  • zelena: ova boja ukazuje na prolivanje fekalnog materijala, što može da znači da beba u stomaku pati
  • žuta (tamno/zlatno): ukazuje na prisustvo žuči - povezano sa hemolitičkom bolešću ili prisustvom starog fekalnog materijala

Promene boje plodove vode na porođaju

Ginekolog akušer dr Petar Nasar iz Medicinskog centra "Sveta Agnes" iz Kalifornije ističe da je amnionska tečnost providna ili svetlo žuta, ali ponekad se može videti tamno žuta ili tamno zelena plodova voda, nakon što ženi pukne vodenjak. To se, ističe on, dešava kada beba ispusti prvu stolicu odnosno mekonijum u plodovu vodu – različiti su razlozi za to, a najčešće je to znak da je beba prešla termin.

"Ukoliko je plodova voda zamućena tokom trudnoće, to ukazuje na neki problem sa bebom i da ona pati. Tada je potrebno da se trudnica odmah javi lekaru", poručuje dr Nasar.

S druge strane, ako se primeti da je plodova voda zelena na samom porođaju, to uglavnom ne predstavlja problem, već će se bebina usta odmah nakon porođaja očistiti od mekonijuma, kako ga ne bi udahnula.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)