U trudnoći dolazi do brojnih promena u telu, a mnoge od njih su nevidljive spolja. Recimo, normalno je da tokom trudnoće bude povišen nivo holesterola jer je on potreban za stvaranje steroidnih hormona, kao što su estrogen i progesteron koji su ključni za održavanje trudnoće. Takođe, holesterol je potreban za razvoj udova i mozga bebe.

Normalan nivo holesterola u trudnoći

Dakle, nivo holesterola u trudnoći nije isti kao i inače – on se prirodno povećava tokom drugog tromesečja, a na najvišem nivou je tokom trećeg tromesečja, dok se oko četiri nedelje posle porođaja vraća u normalu.

Većina kardiologa preporučuje da nivo LDL (lošeg holesterola) bude niži od 100 mg/dl, a dobar HDL holesterol veći od 60 mg/dL. Kod trudnica se, međutim, nivo holesterola povećava za 25 do 50 odsto, ali srećom, to uglavnom bude dobar holesterol.

Kada se leči povišen holesterol

Najčešće se visok holesterol kod trudnica ne leči, osim ako lekari procene da predstavlja veliki rizik za kardiovaskularno zdravlje.

S jedne strane, visok holesterol tokom trudnoće može da dovede do hipertenzije, koja može da bude veoma opasna po majku i bebu, a nizak nivo holesterola može da bude jedan od faktora koji povećava rizik od prevremenog porođaja i male porođajne težine.

Posledice povišenog holesterola

Povišen holesterol, odnosno onaj koji se smatra povišenim i u trudnoći, može da ima štetne posledice, pokazale su studije. Kako se ispostavilo, povišen holesterol može da ostavi posledice na potomstvo, kako dok je u maminom stomaku, tako i kasnije u životu.

Prema podacima Kanadske fondacije za srce i moždani udar, deca čije su majke imale povišen holesterol pre nego što su zatrudnele, i sama imaju pet puta veću verovatnoću da imaju povišen holesterol.

Kod osoba koje nisu u drugom stanju, postoje lekovi koji mogu da pomognu u smanjivanju nivoa holesterola, međutim, oni se ne preporučuju trudnicama.

Prevencija povišenog holesterola

Da uopšte ne dođe do toga da holesterol bude povišen u trudnoći, najbolje što možete da uradite je da se zdravo, uravnoteženo hranite, što podrazumeva ishranu bogatu voćem, povrćem, vlaknima. Takođe, dobro je da izbegavate zasićene masti i da budete fizički aktivni, onoliko koliko vam lekar to preporuči.

I imajte na umu da nema potrebe da u trudnoći bukvalno jedete za dvoje – vašem telu je potrebno samo oko 300 dodatnih kalorija dnevno da biste nahranili i sebe i bebu.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)