Buckaste bebe su nešto najslađe, ali kada se novorođenče rodi gojazno, postoji rizik od kompikacija. Januarska studija sa Univerziteta Južne Australije utvrdila je da su muški mališani rođeni gojaznim majkama verovatno gojazni pri rođenju i da su pod visokim rizikom od razvoja metaboličkih komplikacija u kasnijem životu.

"Muškarci su skloniji bezalkoholnim bolestima masne jetre i dijabetesu kao odrasli ako je njihova majka gojazna tokom trudnoće i njihova porođajna težina je iznad 4.500grama.", objasnila je Ešli Meakin, autor istraživanja i kliničar zdravstvenih nauka za Science Daily .

Istraživački tim je otkrio da muški fetusi gojaznih trudnica često proizvode višak androgena — polnih hormona, kao što je testosteron, koji utiču na razvojne karakteristike kao što su gustina kostiju i rast mišića kod svih polova.

Novo istraživanje je pokazalo da dečaci rođeni gojaznim majkama imaju veću verovatnoću da kasnije u životu razviju ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su bolesti jetre, dijabetes i moždani udar.

Ali, kod nerođenih dečaka krupnih mama, muški polni hormoni u jetri rastu brže zbog fetalne signalizacije androgena specifične za jetru koja se javlja tokom trudnoće.

Gojaznost majke smanjuje aktivnost enzima koji metaboliziraju testosteron u muškoj fetalnoj jetri, što podstiče proizvodnju više androgena.

Povećanje težine u trudnoći na kraju dovodi do toga da muški fetusi postanu preveliki i razviju sklonost medicinskim problemima povezanim sa jetrom.

"Muškarci su genetski predisponirani da daju prioritet androgenima jer podržavaju razvoj muških karakteristika, uključujući veličinu", rekao je Meakin, "ali previše androgena je loše."

Međutim, kada su ženski fetusi prekomerno izloženi testosteronu tokom gojazne trudnoće, njihova tela prirodno isključuju put androgena u jetri, ograničavajući njihov rast i smanjujući rizik od metaboličkih poremećaja u odraslom dobu, navodi se u izveštaju.

"Ovi nalazi podržavaju sve veći broj dokaza da žene i muškarci izazivaju različite adaptacije na slična intrauterina okruženja, kao što su ona koja su komplikovana gojaznošću majke", navodi se u studiji.

Jana Morison, vodeći autor istraživanja i šef grupe za istraživanje ranog porekla zdravlja odraslih, istakla je da je važno da žene uspostave zdravu ravnotežu ishrane kako bi osigurale optimalne uslove za sebe i svoje nerođeno dete.

Nekadašnja gojazna trudnica ističe da je imala problem zbog težine dok je nosila sina. Požurila je da smrša nakon što je saznala da višak kilograma dovodi bebu u ozbiljnu opasnost.

"Kada sam bila u sedmom mesecu trudnoće... krvni pritisak mi je postao toliko visok da su lekari rekli da sam mogla da izgubim bebu", rekla je Bek iz Kanzas Sitija u Misuriju. Srećom, dočekala je zdravu bebu i sada vodi zdraviji život. "Morala sam da prevaziđem loše navike iz detinjstva koje su me dovele do toga da budem tako gojazna" - istakla je majka.

BONUS VIDEO: 

3 sestre su zatrudnele kao tinejdžerke TikTok/angela.holm

 (Yumama/T.A.S.)