Tokom devet meseci trudnoće žene se na razne načine pripremaju za ono što predstoji – porođaj. Slušaju brojne savete manje ili više iskusnih žena, razmišljaju o pakovanju torbe za porodilište, dok se u njima naizmenično smenjuju osećanja sreće, ljubavi, brige, straha.

Pored pripreme torbe za porodilište i kupovine neophodnih stvari za bebu, postoji još nekoliko važnih stvari koje treba da uradite u devetom mesecu trudnoće, kako biste se u poslednjim trudničkim nedeljama i danima osećali dobro.

1. Vežbajte disanje

Možda ste na nekoj psihofizičkoj pripremi za trudnice, ukoliko ste je pohađale, već čule da treba da vežbate disanje. Ako niste, sada je pravo vreme da počnete. Koncentrišite se na disanje, polako i duboko, odbrojavajte dok udišete i izdišete. Takođe, pazite da udahnete lagano kroz nos, iz stomaka, a zatim izdahnite na usta.

2. Krećite se

Ukoliko vam doktor zbog vašeg zdravstvenog stanja nije rekao da treba da mirujete, onda je preporučljivo da i u devetom mesecu budete fizički aktivni. Verovatno ćete osećati umor, leđa će vas boleti od tereta, ali izbegavajte da ležite po ceo dan, već izdvojite malo vremena za šetnju. Svakako, ako vas nešto boli ili osećate nelagodu, nemojte da forsirate kretanje.

3. Opustite se

Biće vam od velike pomoći na porođaju ako pre toga naučite da se opustite. Prosto, porođaj lakše napreduje kada je trudnica opuštena, a u tome vam barem malo mogu pomoći sledeće kratke vežbe. Nekoliko puta dnevno kružite ramenima kako biste se rešili napetosti u gornjem delu leđa. Opustite ramena i ruke potpuno. Blago protresite noge, a zatim se fokusirajte na opuštanje vilice. Zamislite u glavi kako vam se polako, deo po deo, celo telo opušta.

4. Vežbajte na pilates lopti

Sednje na pilates lopti, kao i pravljenje laganih kružnih pokreta kukovima dok sedite na lopti, pomoći će vam da se osećate bolje. Takođe, možete i da u istom, sedećem položaju na lpti pokrećete karlicu napred-nazad.

5. Odmarajte se

Dok je s jedne strane važno i preporučljivo da i u devetom mesecu trudnoće budete fizički aktivni ako i koliko možete, s druge strane je bitno i da nađete vremena za odmor. Čuvajte snagu za porođaj i gledajte da svakog dana izdvojite vreme za odmaranje.

6. Budite pozitivne

Izbegavajte bilo kakve loše, negativne priče, a posebno one koje se tiču loših iskustava na porođaju. Okružite se pozitivnim ljudima i pozitivnim temama, a svima koji pokušaju da vam pričaju o onim drugim, lošim stvarima, kažite da to ne želite da slušate. Negujte osećaj sreće i uzbuđenja, a ne strah.

7. Uživajte u masaži

Masaža može da vam pomogne da se opustite, samo je važno da birate terapeuta koji radi sa trudnicama. Opustiće vam mišiće, podstaći cirkulaciju i pomoći da se u svakom smislu bolje osećate.

8. Zaboravite na termin porođaja

Sasvim je prirodno da buduće mame svakodnevno razmišljaju o porođaju, naročito kada se termin bliži, ali pokušajte da ne mislite previše o tom danu. Ne možete tačno da znate kada će beba stići, zato pokušajte da nađete nešto što će vam skrenuti misli sa toga, barem na kratko. Mnoge mame kažu da im je to pomoglo da se osećaju opuštenije i rasterećenije u poslednjim danima trudnoće

Srećno!

BONUS VIDEO:

Kako izgleda prirodni porođaj TikTok/medco111

(Yumama/N. Z.)