Stres je gotovo neizbežan u svakodnevnom životu, a trudnice su podložne stresu i zbog toga što brinu da li je beba u stomaku zdrava, kako teče trudnoća, brinu oko porođaja...

Međutim, trudnice treba da se trude na svaki mogući način da izbegnu stres jer ima veliki uticaj na bebu.

Kako stres utiče na bebu

Konstantna nervoza, strah i anksioznost mogu da utiču na endokrini sistem deteta, njegov imunitet, metabolizam, piše wday.ru.
Ekstremni psihološki šokovi mogu da dovedu intrauterine hipoksije, tj. manjka kiseonika.

Što je majka pod većim stresom, to beba prima manje nutrijenata, što može da utiče na slabije snabdevanje placente krvlju. Kao posledicu toga, dete može da ima probleme sa kardiovaskularnim sistem, alergijama, astmom ili nekim drugim somatskim bolestima koje se mogu i kasnije javiti.

Pored toga, pod uticajem stresa se u telu buduće majke aktivno proizvode flukokotikoidi, koji, u velikim količinama, mogu da naškode razvoju fetusa.

Takođe, stres povećava rizik od pobačaja u ranijim fazama trudnoće, dok u kasnijoj trudnoći povećava rizik od prevremenog porođaja.

Stres u trudnoći može da utiče i na bebinu kilažu na porođaju, odnosno da beba ima manju porođajnu kilažu.

Studije su pokazala da stres tokom trudnoće može da se manifestuje i kasnije, tako da dete u adolescenciji ima probleme sa percepcijom, pamćenjem, pažnjom.

U zavisnosti od toga šta je okidač za stres u trudnoći, dajte sve od sebe da ga izbegnete i pronađite šta je to što vam prija za oslobađanje od stresa – šetnja, čitanje, slušanje muzike...

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)