Trudnoća zimi donosi razne izazove, od oblačenja, klizanja po lude, do pada temperature. Neke mame ističu čak da zimska trudnoća može da bude teža od letnje, mnoge trudnice se pitaju da li hladno vreme može nepovoljno da utiče na zdravlje mame i bebe.

Evo nekoliko zdravstvenih razmatranja za vašu zimsku trudnoću i načina da ostanete zdravi tokom najhladnijih meseci.

1. Izlaganje ekstremnim temperaturama može da bude povezano sa ranim porođajem
Prema studiji Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), izlaganje ekstremnim temperaturama tokom trudnoće može povećati rizik od prevremenog porođaja, koji se javlja pre 37. nedelje trudnoće i povećava verovatnoću zdravstvenih komplikacija.

Studija NIH-a je takođe otkrila da je izlaganje ekstremnoj hladnoći tokom drugog ili trećeg tromesečja dovelo do 18 do 21 odsto povećane verovatnoće da ćete imati malu porođajnu težinu. Kada su tokom trudnoće bili izloženi ekstremnoj hladnoći, očekivani roditelji su imali veći rizik da dobiju novorođenče sa malom porođajnom težinom.

"Nejasno je zašto izlaganje ekstremnim temperaturama utiče na porođajnu težinu", rekla je Laura Tiree, akušer/ginekolog. "Jedna mogućnost je da takvo izlaganje smanjuje protok krvi u matericu, što ograničava količinu kiseonika i hranljivih materija do fetusa."

To ne znači da trudnice ne treba da izlaze napolje kada je hladno. već da izbegavaju dugo izlaganje ekstremnim temperaturama. Iako je malo verovatno da će hladno vreme uticati na vašu trudnoću, uvek je važno da slušate svoje telo i da se zagrejete iznutra ako vam je previše hladno.

2. Trudnice su pod povećanim rizikom od respiratornih virusa tokom zimskih meseci
Trudnice tokom zime su pod povećanim rizikom od zaraze virusnim infekcijama. "Promene u imunološkom sistemu tokom trudnoće otežavaju borbu protiv infekcija", rekao je dr Tajri.

Groznica tokom trudnoće može biti štetna za bebu, ali obično nije razlog za zabrinutost. Iako je groznica uobičajena, neke studije su pokazale povezanost između groznice i komplikacija u trudnoći. Ako ste trudni i imate temperaturu, posetite lekara.

Zbog povećanog rizika od komplikacija, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju sezonsku vakcinu protiv gripa za trudnice.

3. Trudnoća, hladno vreme i problemi sa kožom
Trudnoća izaziva mnoge hormonske promene u telu koje mogu uticati na kožu. Ove promene, u kombinaciji sa padom temperature, mogu izazvati svrab i suve fleke na koži. Da biste smanjili iritaciju kože, koristite blagi losion bez mirisa da biste ostali hidrirani.

"Iako blagi svrab, posebno na stomaku, nije štetan za vas ili vašu bebu, značajan svrab bez osipa može značiti ozbiljnije stanje jetre koje se zove akušerska holestaza", rekao je dr Tajri. "Razgovarajte sa svojim lekarom ako osetite ekstremni svrab, posebno ako ga primetite noću i bližite se kraju trudnoće. "

Ostanite zdravi tokom zimske trudnoće
Iako postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom navigacije u trudnoći tokom zimskih meseci, postoje načini da se rizik svede na minimum i ostane zdrav. Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti zbog zimske trudnoće.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)