Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAKCINA PROTIV GRIPA SE PREPORUČUJE TRUDNICAMA: Pomaže vam da izbegnete teške komplikacije, a važna je i za bebu

Vakcina protiv gripa se preporučuju ženama u trudnoći, a odlična je i za njihovu bebu u stomaku, evo zbog čega.

 Vakcina, trudnoća Izvor: Shutterstock

Vakcina protiv gripa preporučuje se trudnicama, u kojoj god fazi trudnoće da se nalazite. Stručnjaci tvrde da će vakcina protiv gripa pomoći da se zaštitite i vi i vaša beba.

Postoje dokazi da trudnice imaju veće šanse da razviju komplikacie ako dobiju grip, posebno u kasnijim fazama trudnoće. Jedna od najčešćih komplikacija je bronhitis, upala pluća koja može biti ozbiljna.

Pored toga, grip u trudnoći može da dovede do prevremenog porođaja, rađanja bebe sa malom porođajnom težinom, a može čak da dovede i do mrtvorođenosti ili smrti nakon rođenja.

Da li je vakcina protiv gripa bezbedna za trudnice?

Da! Istraživanja su pokazala da je bezbedno da primite vakcinu protiv gripa tokom bilo koje faze trudnoće, od prvih nekoliko nedelja do pred sam porođaj.

Žene koje prime vakcinu protiv gripa tokom trudnoće određeni deo zaštite mogu da prenesu i na svoju bebu, i traje prvih nekoliko meseci bebinog života.

Bezbedna je i za žene koje doje. I one mogu da prime vakcinu ukoliko imaju sve uslove, što se tiče drugih zdravstvenih tegoba.

 Vakcina, trudnoća
Vakcina u trudnoći
Izvor: Shutterstock

Kada mogu da primim vakcinu?

Uvek je najbolje da se vakcina primi u jesen kada grip počne, ali ako je niste dobili u tom periodu, nemojte da brinete. Vakcinu možete primiti bilo kad tokom zime. Ako ste prethodne godine primile vakcinu protiv gripa, nemojt da mislite da ste i dalje zaštićene jer se grip svake godine menja, i svake godine treba da se vakcinišemo.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica