Svrab kože u trudnoći najčešće je uzrokovan razvlačenjem kože. Kako vaša materica raste, tako se i koža oko stomaka rasteže, pa može doći do svraba u predelu stomaka, kao i u nogama. Na svrab takođe mogu utiati i promene hormona.

Jak svrab može da bude iritantan, da utiče na kvalitet sna i doprinese lošem raspoloženju. Mnoge trudnice se suočavaju i sa problemom suve kože koju prati svrab, pa je zato važno i u drugom stanju baviti se negom i zdravljem našeg najvećeg organa.

Kako rešiti problem suve kože i svraba u trudnoći, pitali smo dermatologa dr Goranu Isailović:

"Kada god imamo problem suve kože koja svrbi, dve su osnovne strategije: Koža treba ređe da se pere i češće da se maže. Savetuje se kupanje bilo čim sto sadrzi sapunjave materije najvise 3x nedeljno i korišćenje preparata za negu kože i do 2x dnevno."

Doktorka objašnjava da je u slučaju svraba i suvoće važno obratiti pažnju i na ishranu: "Takođe se ne savetuje konzumiranje hrane koja povećava nivo histamina u krvi, kao što su koštunjavi plodovi, konzervisana riba i morski plodovi. Postoji nekoliko dermatoloških oboljenja praćenih svrabom koja se javljaju u trudnoći i svakako se savetuje u tim slučajevima konsultacija dermatologa i individualni pristup bolesti."

Dermatolog Gorana Isailović ističe da trudnice posebnu pažnju treba da obrate na to i koja sredstva za higijenu i negu kože koriste, kao i da li u njima postoje sastojci koji mogu da iritiraju kožu i štete tokom trudnoće:

"Svakako treba obratiti pažnju na hemijski sastav preparata za lokalnu primenu i proveriti da li su odobreni za primenu kod trudnica. Svakako se ne savetuju preparati na bazi kiseline vitamina A. Ne savetuju se generalno ni etarska ulja osim u izuzetnim slučajevima."

Napomena: Ukoliko primetite probleme sa kožom, važno je da obavite dermatološki pregled i konsultujete se sa lekarom.

Izvor: Yumama