Očekivanje bebe je najlepše i najuzbudljivije vreme za buduću majku. Ali mnoge žene  koje se suočavaju sa 9. mesecom trudnoće u hladnoj sezoni pitaju se - Kako prebroditi sneg, led, mrazeve? Malo predostrožnosti nije na odmet.

Na forumima, majke stalno upoređuju koje doba godine je trudnici udobnije za hodanje: zimi ili leto. Kada je toplo, možete se spremiti za pet minuta i izletiti iz kuće u jednoj laganoj haljini. A sasvim je druga stvar kada vam je potrebno duplo više vremena samo da se nosite sa kopčom na jednoj čizmi.

Evo nekih utisaka mama sa foruma:

"Sve dok na stomak stavljate hulahopke, pantalone, džempere, čizme i bunde, ne želite da idete nigde. Leto je lepo!"

"Svaki put kada sam otišla da platim komunalije na snežnom trotoaru, u mislima sam sebe nazvao kravom na ledu. Izgledala sam slično!"

"Iz nekog razloga se plašim zimske trudnoće zbog leda (stalno padam), i zbog akutnih respiratornih infekcija (na poslu svi kijaju, šmrkljaju - niko ne ide na bolovanje). Odeća je zaista zabavnija leti."

"Kada sam bila u osmom mesecu trudnoće, prvi put sam napolju nosila ravne čizme. Moj muž mi ih je poklonio. Od tada ne nosim štikle.”

"Sećam se kako sam se sa velikim stomakom u bundi "otkotrljala" niz klizave stepenice i staze porodilišta do auta zimi. Ogromna količina odeće bila je tako stegnuta. A moj otok nije bio manji nego što je mogao biti tokom leta. Generalno, osećala sam se kao višeslojni nilski konj."

I zaista, kada je najbolje vreme za šetnju tokom trudnoće sa stanovišta zdravlja i bezbednosti?Ginekolog Elena Remez otkriva: "One kojima se desi da rode dete zimi često imaju pitanja kako da se ponašaju u ovom teškom periodu? Jaki mraz, led, malo Sunca i vitamina - ovo ozbiljno plaši buduće majke. Ali nije sve tako opasno kao što se čini na prvi pogled. Naši saveti će vam pomoći da svakodnevno uživate u svojoj divnoj situaciji."

1. Obucite se kako treba
Jedan od najvažnijih faktora za zdravlje bebe je svež vazduh. Šta može biti bolje od zimske šetnje? Sneg škripi pod nogama, pahulje padaju spokojno... Glavno je da se ne okliznete i ne padnete. Da bi vaša šetnja bila što bezbednija, nosite odgovarajuću obuću. Izaberite visok model koji podržava skočni zglob. Idealno, na platformi sa premazom protiv klizanja ili dubokim reljefom. Prihvatljiva je i široka potpetica ne veća od 2,5–3 cm.To će obezbediti stabilnost, smanjiti mogućnost dislokacije i učiniti kretanje po zimskim putevima što bezbednijim.

Ne bi trebalo da oblačite svu toplu odeću i izgledate kao pufnasta lopta. Previše odeće će dovesti do prekomernog znojenja, a na hladnoći to može izazvati prehladu. Termo donje rublje će vam pomoći - vaši pokreti će biti slobodni, a vlaga se neće zadržati. Nemojte se prehladiti: dovoljno vremena za zimsku šetnju je 30-40 minuta.

2. Nosite pojas za trudnice
Ako je vaša trudnoća duža od 20 nedelja, nemojte zanemariti zavoj. Zbog pomeranja centra gravitacije, opterećenje na kičmi se značajno povećava, a nespretnost u ledenim uslovima nije najbolji pratilac. Pojas će preraspodeliti opterećenje na kičmi i učiniti šetnju udobnom. Samo lekar koji prisustvuje može odrediti koji proizvod kupiti, kao i odrediti njegovu veličinu.

3. Ovlažite vazduh
Zimi uređaji za grejanje nemilosrdno isušuju vazduh u stambenim prostorima. Udisanje takvog vazduha nije samo teško, već i opasno. Sušenje nosne sluzokože prestaje da obavlja svoju zaštitnu funkciju - da istisne čestice prašine, virusa i bakterija. Mikroorganizmi lakše prodiru u organizam i izazivaju bolesti, kao što su akutne respiratorne virusne infekcije. Pored toga, isušivanje sluzokože respiratornog trakta može izazvati pogoršanje alergija. I nije teško rešiti problem! Dovoljno je provetriti stambeni prostor nekoliko puta dnevno, svakodnevno mokro čišćenje, a takođe i stalno koristiti ovlaživač.

4. Pazite na ishranu
Mnogi pogrešno veruju da nedostatak letnjeg voća i povrća čini zimsku ishranu lošom, zbog čega trudnice dugo počinju da uzimaju vitaminske komplekse. Ali ne žurite! Ništa manje korisna ne može biti zimska dijeta. Letnje voće se lako može zameniti bobicama: zimi su dostupne brusnice, šipurak, borovnice i ribizle.

Inače, obična cvekla, šargarepa, kupus, celer su skladište korisnih vitamina i mikroelemenata. Zbog povećanih troškova energije zimi, bolje je dati prednost proteinima životinjskog porekla: ribi, mesu, jajima, siru, mlečnim proizvodima.

5. Uživajte u životu
Zimi se količina sunčeve svetlosti smanjuje, a to utiče na vaše raspoloženje. Trudnice koje su već zabrinute za sve na svetu mogu doživeti depresiju. Da biste sprečili razvoj emocionalne i fizičke nelagodnosti, potrebno je da blagovremeno obavestite svog doktora o svom stanju. On može smatrati da je neophodno da vam prepiše vitamin D ili vas uputi na fototerapiju.

Dobri rezultati dolaze radom na sebi: opuštajte se, pohađajte časove pilatesa, čak i po oblačnom vremenu, nemojte se zanositi teškim mislima, ne gledajte loše vesti, čitajte knjige, upoznajte prijatelje, ne uskraćujte sebi stvari koje doneo vam zadovoljstvo pre trudnoće.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke Instagram/candykenny2