Epiziotomija je rez kroz područje između vaginalnog otvora i anusa, a mnoge mame na prirodnom porođaju ga imaju kako bi se sprečilo pucanje međice ili druge komplikacije.

Ponekad se vaginalni otvor ne rasteže dovoljno da bi beba prošla. U ovom slučaju, radi se epiziotomija, a stručnjaci se slažu da je bolje uraditi hirurški rez nego dozvoliti da se tkivo pocepa. Vaš lekar će obično uraditi epiziotomiju kada bebina glava rastegne vaš vaginalni otvor na nekoliko centimetara.

Nakon što se završi rađanje posteljice ili revizije, lekar će zašiti rez. Mnogim ženama ova procedura deluje zastrašujuće, a jedna babica je odlučila da otkloni sve dileme i pokaže na snimku kako zaista izgleda ušivanje posle porođaja. Babica Jon Lenoks uz pomoć lutke, pokazala kako se radi ušivanje. "Ako se ljudi izbezume zbog ovog porođaja koji simuliramo sa lutkom, onda ne bi želeli ni da budu u porođajnoj sali", objasnila je iskrena babica.

Ovaj video dostigao je čak 30 miliona pregleda i pokazao trudnicama i majkama kako to sve zapravo izgleda. Važno je da budu svesne da ovo nije ništa strašno, da se epiziotomija radi sa anestezijom i kako bi im pomogla prilikom porođaja.

"Epiziotomija se izvodi kako bi sprečila ozbiljna oštećenja međice. Pucanje može značajno uticati na buduće porođaje i seksualna iskustva, zavisno o mestu pucanja i pozbiljnosti, pa ga je bolje sprečiti", objasnila je medicinska sestra Niki Džakaz na Instagram stranici "Tiny Hearts Education".

Pogledajte u video snimku ispod kako izgleda ušivanje posle porođaja!

Kako izgleda ušivanje posle porođaja  TikTok/midwifetok

(Yumama/T.A.S.)