Studije su pokazale da je moguće uticati na težinu bebe pri rođenju - naravno, trudnice znaju da njihova ishrana igra glavnu ulogu u razvoju deteta. Ali nova studija predstavljena u medicinskom magazinu „Arzteblatt” navodi još jedan, mnogo manje poznat faktor.

Buduće majke koje provode dosta vremena u prirodi pozitivno utiču na tok trudnoće - one kojw žive blizu prirode ili provode mnogo vremena na otvorenom imaju veću verovatnoću da će imati trudnoću bez problema i da će beba ima veću porođajnu težinu – što znači da ova deca imaju bolju funkciju pluća, piše portal eltern.de. Zašto je ovo bitno? Mala porođajna težina ili prevremeno rođenje mogu povećati rizik od oštećenja funkcije pluća. Pored toga, bebe sa prosečnom porođajnom težinom često lakše prolaze prilagođavanje kada dođu na svet. 

Norveški naučnici koji su sproveli studiju želeli su da saznaju kako zagađenje vazduha ili zelena okolina tokom trudnoće utiču na zdravlje pluća beba. Da bi to uradili, analizirali su podatke iz studije „Respiratorno zdravlje u severnoj Evropi“ kod 5.434 dece i njihovih majki. Na osnovu kućne adrese majki procenjeno je koliko su bile izložene finoj prašini, azot-dioksidu, ozonu, čađi ili zelenoj prirodi. Šume i urbani parkovi smatrani su zelenim površinama.

Istraživači su došli do zaključka da što su majke više vremena provodile u prirodi ili što su živele bliže prirodi, to je veća verovatnoća veće porođajne težine kod bebe. Ovo takođe može imati pozitivan efekat na bebinu funkciju pluća. „Zelenilo doprinosti boljem zdravlju trudnice i poboljšvaa zdravlje pluća“, zaključuje studija. Dok zagađenje vazduha ima tendenciju da dovede do niže porođajne težine kod beba, zelene površine bi mogle da se suprotstave ovome. Studija je takođe pokazala da boravak u prirodi ili zagađenje vazduha nemaju uticaja na učestalost prevremenih porođaja.

Da li gradski parkovi imaju direktan uticaj na bebu?
Rezultati norveških naučnika predstavljeni su na kongresu „Evropskog respiratornog društva” i izazvali su različite reakcije. „Ovi preliminarni rezultati su u skladu sa mnogim studijama iz celog sveta koje sugerišu da su viši nivoi čestica u vazduhu povezani sa malom porođajnom težinom i da je pristup zelenim površinama od koristi“, rekao je Džordž Sava, istraživač i statističar u Kvadram institutu za biološke nauke „Science Media Center “. Za trudnice svakako važi sledeće: boravak u prirodi ili na selu, van zagađenih urbanih zona ne može štetiti. Izlazak u prirodu pozitivno utiče na raspoloženje i ima bezbroj drugih blagotvornih efekata.

BONUS VIDEO

Trudnica sa džinovskim stomakom pokušava da se obuče TikTok/evamus22


Izvor: Yumama