Za mnoge buduće majke, vage za merenje težine postaju najveći neprijatelji. Nekim ženama se čini da suviše loše dobijaju na težini, druge su zabrinute što se kilogrami brzo povećavaju, a treće su zabrinute da neće moći da se vrate u pređašnji oblik nakon porođaja . Otkrivamo sve o dobijanju na kilaži tokom trudnoće i razotkrivamo neke uobičajene mitove.

Ne bi sve buduće mame trebale da dobijaju na težini na isti način

Stopa povećanja telesne težine tokom trudnoće prvenstveno zavisi od toga koji je žena imala indeks telesne mase (BMI). Lako je izračunati ovaj indikator. Telesnu težinu u kilogramima treba podeliti sa kvadratom visine u metrima (indikatori se moraju uzeti pre trudnoće). Na primer, ako je žena bila teška 58 kg i visoka 160 cm, njen BMI bi bio 22,65.

BMI u opsegu od 18,5-24,9 se smatra normalnim. Takve žene treba da dodaju 11-16 kg za devet meseci.

Ako je BMI manji od 18,5, to je manja težina. Povećanje tokom trudnoće treba da bude više - 13-18 kg.

BMI od 25-30 odgovara prekomernoj težini. U ovom slučaju, povećanje težine će biti manje od norme - 7–11 kg. Žene sa gojaznošću (BMI preko 30) treba da dodaju ne više od 5-9 kg tokom cele trudnoće.

Deca se rađaju sa različitim težinama, u proseku - 3,5 kg. A gde su preostale kilograme koje je mama dobila tokom trudnoće? Ispostavlja se da se nijedan od njih ne "rastvara" u telu tek tako.

Kod žena sa normalnim BMI, amnionska tečnost i posteljica teže oko 900–1300 g. Dojka je uvećana - ovo je još 900–1300 g.

Telu buduće majke potrebno je puno krvi da obezbedi kiseonik i hranljive materije sebi i bebi. Dodatna krv teži 1,8 kg.

Od 2 do 4 kg se čuvaju u obliku masti, proteina i drugih hranljivih materija - biće korisni za proizvodnju majčinog mleka. Materica može težiti od 900 do 2000 g.

Težina se dodaje neravnomerno

Tokom prva tri meseca trudnoće povećanje telesne težine je veoma malo, normalno se kreće od 0,9 do 1,8 kg. U budućnosti, u proseku, žena dodaje 450-900 grama nedeljno.

Ne treba očekivati da će ova cifra svake nedelje biti potpuno ista. Sasvim je normalno ako je malo više, pa manje. Razlog za zabrinutost treba da bude oštra promena u stopi povećanja telesne težine - gore ili dole. U takvim slučajevima, potrebno je da se obratite lekaru.

Mame blizanaca

Kod blizanačke trudnoće, posebno je važno pratiti težinu. Blizanci se obično rađaju ranije, pa je neophodno da do rođenja imaju vremena da dobiju dovoljno veliku masu, od toga zavisi njihovo zdravlje nakon rođenja.

U ovom slučaju, žena treba da dobije 16-20 kg za 9 meseci.

U prva tri meseca, težina se povećava, kao u jednoplodnoj trudnoći, za oko 0,9-1,8 kg. U budućnosti, normalno povećanje je 600-700 g nedeljno.

Naravno, sve gore navedene brojke su samo proseci. Najbolji način da saznate šta je za vas normalno i u kojim slučajevima treba da preduzmete je da posetite lekara prenatalne klinike.

Nema potrebe da jedete za dvoje

Tokom trudnoće, ženi su potrebne dodatne kalorije i hranljive materije, ali fraza "jedi za dvoje" je očigledno preterivanje. U stvari, trudnici treba samo 300 dodatnih kalorija dnevno.

Preporučena dnevna količina je 1800 kalorija u prvom tromesečju, 2200 u drugom i 2400 u trećem. Sa blizanačkom trudnoćom, potrebno je da unosite 3000-3500 kalorija svaki dan.

Ova pravila se moraju mudro poštovati. Nije sva hrana ista. Trudnica treba da izbegava "prazne" kalorije koje se nalaze u masnoj ili zašećerenoj hrani. Strast prema poslasticama, slatkišima, slatkim pićima i nezdravim proizvodima će dovesti do povećanja telesne težine, ali neće poboljšati zdravlje buduće majke i deteta.

Kako održati zdravu težinu

Normalno povećanje telesne težine tokom trudnoće počiva na dva stuba: zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Važno je da u ishrani bude prisutna raznovrsna ishrana: žitarice, mahunarke, voće i povrće, meso (ali ne masno, ne prženo ili dimljeno, ne prerađena hrana), riba, mlečni proizvodi, orasi. Ne možete se boriti protiv viška težine ograničavanjem unosa tečnosti.

Dehidracija je opasna za telo žene i deteta. Tokom trudnoće potrebno je piti oko 2 litre vode dnevno.

Što se tiče fizičke aktivnosti, preporučuje se da buduće majke koje nemaju zdravstvenih problema rade aerobne vežbe najmanje 150 minuta nedeljno, 10 minuta po seriji. Najjednostavnija opcija je energična šetnja na svežem vazduhu. Ako imate hronične bolesti ili je trudnoća komplikovana, pre nego što započnete bilo kakvu vežbu, trebalo bi da se obratite lekaru.

Kako izgubiti težinu nakon porođaja: sigurni načini

Mnoge žene brinu da nakon rođenja deteta njihova telesna težina više neće padati na prethodne vrednosti. U stvari, nema razloga za brigu. Postoje sigurni, fiziološki načini gubitka težine nakon porođaja.

Broj jedan - u stvari, porođaj. Odmah posle njih žena gubi oko 5 kg, uglavnom zbog težine fetusa, placente i plodove vode.

Broj dva je dojenje. Žene koje doje svoju decu nekoliko meseci brže gube višak kilograma.

Niko nije otkazao druga dva načina koja smo već opisali - fizičku aktivnost i zdravu ishranu. Najjednostavniji oblik "vežbe" je hodanje sa kolicima. Svakodnevno hodanje pomaže u normalizaciji težine, a svež vazduh i komunikacija sa drugim mladim majkama pomažu da se opuste i razvedre.

Ne samo kilogrami, već ozbiljan simptom

Pre svega - nemojte paničiti i ne baviti se amaterskim nastupima. Potrebno je da se konsultujete sa lekarom. Često je uzrok prekomernog povećanja telesne težine banalna neuhranjenost i sedelački način života. Ali ponekad su višak kilograma simptom ozbiljne komplikacije trudnoće, kao što je preeklampsija. Samo lekar može ispravno dijagnostikovati patologiju i propisati efikasan tretman, "kućne metode" su ovde nemoćne i često opasne.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr