Činjenica da je u drugom stanju postavlja mnoga pitanja za svaku majku i tera je na razmišljanje – od toga da li će sve biti u redu, preko opremanja sobe za bebu, pa sve do planiranja daleke budućnosti.

Osim redovnog praćenja vašeg zdravlja i zdravlja fetusa, jedan od važnijih segmenata je planiranje troškova i finansija za naredni period, piše She.hr.

Oprema i odeća za bebe - spremite se da potrošite novac da opremite svoje novorođenče

Već u prvim mesecima trudnoće mnoge žene razmišljaju o opremanju bebine sobe i kupovini neophodnog nameštaja i opreme za bebe. Neki od osnovnih artikala su svakako krevetac, kolica za bebe, komoda, nosiljka , ali i drugi korisni dodaci za prve mesece sa bebom.

Da biste u prvoj godini sa bebom bili apsolutno bezbrižni, prilikom kupovine birajte praktičnu stolicu za hranjenje , ali i dodatke kao što su cucla, posuđe specijalno dizajnirano za hranjenje beba i sl.

Kako se bebe često prljaju i brzo prerastu svoju odeću, ovo je još jedan važan artikal koji ne treba da izostavite – kvalitetna odeća od finog pamuka. Pamučna odeća za bebe je najbolji izbor, jer se lako pere na visokim temperaturama i prijatna je za osetljivu kožu novorođenčeta.

Budući da obuhvata mnoštvo proizvoda, oprema i odeća za bebe su segment u koji novopečeni roditelji ulažu najviše novca . Kako biste na ovom polju bili što bolji, predlažemo vam da počnete da raspoređujete finansije , planirate troškove i štedite na vremenu.

Redovno pratite ponude u specijalizovanim prodavnicama specijalizovanim za opremu za bebe. Napomenućemo da je onlajn kupovina izuzetna pogodnost za trudnice, jer mnoge od njih moraju da odmaraju tokom trudničkih dana.

U samo nekoliko klikova možete naručiti potrebne proizvode iz udobnosti svog doma, a neke prodavnice nude redovne akcije i popuste, a ako ih redovno pratite, možete uštedeti velike sume novca.

Obrazovanje – odvojena sredstva za kurseve i obrazovne knjige

Obrazovanje je segment koji budući roditelji ne smeju da zanemare, posebno ako je reč o prvom detetu.

Danas možete pronaći kurseve roditeljstva koji će vam biti od velike koristi tokom prvih dana sa bebom, ali i tokom odrastanja mališana. Iako je većina naših roditelja znanje stekla tek kada se beba rodila, edukacija tokom trudnoće, odnosno pre porođaja, izuzetno je korisna. Na kursevima ovog tipa svaki savremeni roditelj će steći osnovna znanja o trudnoći, porođaju, nezi bebe, kao i psihofizički pripremiti se za sve što sledi.

Osim kurseva, knjige su odlična investicija koja će pomoći svakoj trudnici da razume svih devet meseci trudnoće i bolje se upozna sa prvim danima sa bebom.

Nepredviđeni troškovi za lekare

Najveći broj trudnica bira državnu ustanovu i lekara koji će ih voditi tokom trudnoće. Međutim, u nekim slučajevima je potrebno uraditi testove i analize koje su najtačnije i najefikasnije upravo u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Zato je važno da na vreme pripremite novac za jednu od najvažnijih stvari – zdravlje deteta i majke i uradite sve neophodne preglede kako biste bili bezbrižni tokom čitavih 9 meseci, ali i nakon toga.

Briga nakon porođaja - ne zaboravite na sopstvene potrebe

Kada se porođaj završi i novopečeni roditelji se već skrase sa novorođenčetom, vreme je da se majka posveti sebi i adekvatno oporavi od porođaja.

Pošto ovaj čin može biti izuzetno bolan i iscrpljujući, posledice mogu trajati i duže.

Osim umora, koji je neizbežan , može doći do bolova u dojkama, upale dojke, a potrebno je i izvesno vreme da zaraste rana od porođaja, ako je do nje došlo. Možete čak angažovati profesionalce za negu, ali i sami kupiti potrebnu opremu i preparate za negu tela. Predlažemo da se konsultujete sa lekarom, ne zanemarujte svoje potrebe i kao što volite svoju bebu, ugodite sebi.

Hrana i pelene za bebe - izaberite kvalitet

Segment na koji mnogi budući roditelji zaboravljaju finansijski su pelene. Oni su potrebni svakodnevno, potrebno ih je menjati nekoliko puta dnevno, a pri izboru je važno razmišljati o uzrastu i težini bebe.

Pelene su svakako segment na kome ne treba štedjeti , jer je njihov kvalitet izuzetno važan za zdravlje i udobnost bebe. Odabirom visokokvalitetnih pelena izbegavate probleme kao što su osip kod beba i curenje sadržaja van pelena, što bi vam moglo izazvati dodatne probleme.

Još jedna stavka koju ne smemo zaboraviti je dohrana, koja je mnogim bebama potrebna odmah po rođenju. Za trudnice koje iz bilo kog razloga ne doje novorođenče, neophodna je formula mleka.

Napravite plan štednje

Na kraju, napomenućemo da je važno da u dogovoru sa partnerom napravite plan štednje i na vreme navedete sve troškove koji vas očekuju, kako vam trudnoća i prvi dani posle porođaja ne bi bili stresni.

Ne zaboravite na finansijsku podršku koju pruža država, a koju možete dobiti po rođenju deteta, uz podnošenje samo nekoliko dokumenata.

Nadamo se da vam je naš tekst bio od koristi i da ste sada spremni da planirate troškove koje možete očekivati tokom i nakon porođaja!

(She.hr/Yumama)