Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte koliko kilograma bi trebalo da dobijete u trudnoći (+ 5 saveta za održavanje idelane težine)

Dobijanje na težini je normalno i očekivano tokom trudnoće, međutim prekomerno gojenje može da bude opasno po zdravlje i mame i bebe. Zato saznajte koja je vaša idealna težina u trudnoći...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zbog jutarnjih (a često i popodnevnih i večernjih) mučnina koje imaju trudnice, u prvom trimestru telesna težina se najčešće ne menja, a u retkim slučajevima buduće mame čak i izgube koji kilogram. Gojenje počinje najčešće od trinaeste nedelje kažu nutricionista Kler Kolins, profesor Univerziteta u Njukaslu, dr Džena Holis profesorka istog Univerziteta i dr Šon Robinson, profesor na Univerzitetu u Sauthemptonu.

Kako biste mogle da vidite koja je vaša idelna težina u trudnoći, stručnjaci savetuju da najpre izračinate svoj indeks telesne mase - BMI koji se dobija uz pomoć veoma jednostavne formule.

Izračunavanje indeksa telesne masePoslednjih decenija, češće se koristi indeks telesne mase (BMI), koji označava odnos telesne visine i težine, a izračunava se po formuli: Težina (kg) : Visina² (m) = BMI.Dakle, broj kilograma delite sa visinom u metrima na kvadrat.Optimalne granice BMI su od 18,5 do 24 9. Od 25 do 29,9 označava prekomernu telesnu težinu. BMI preko 30 znači gojaznost.

Prosečan broj kilograma koji žena treba da dobije tokom trudnoće:

Ukoliko očekujete prvo dete a vaš indeks telesne mase je:

- manji od 18.5: poželjno da se ugojite između 12.5 i 18kg

- između 18.5-24.9: poželjno je da se ugojite 11.5-16kg

- između 25-29.9: poželjno je da se ugojite 7-11.5kg

- preko 30: poželjno je se ugojite 5-9kg

Ukoliko očekujete blizance, a vaš indeks telesne mase je:

- 18.5-24.9: poželjno je da se ugojite 17-25kg

- 25-29.9: poželjno je da se ugojite 14-23kg

- preko 30: poželjno je da se ugojite 11-19kg

Zbog čega je ovo važno?

Prekomerna težina povećava rizik za dobijanje dijabetesa u trudnoći, visokog krvnog pritiska i kompikacija tokom porođaja. Takođe može uticati na zdravlje deteta privremeno ali i na duže staze.

Deca sa gojaznim majkama imaju 36% veće šanse da budu autistična i 62% da postanu hiperaktivna, pokazuju istraživanja sa univerziteta u Virdžiniji. Takođe što se samih trudnica tiče one imaju više poteškoća tokom porođaja zbog rađanja bebe koja je iznad proseka što rastom što kilažom. 

Žene koje se prekomerno ugoje tokom trudnoće teže gube kilograme posle porođaja što predstavlja bojazan da se kilogrami zadrže godinama što povećava šansu za razvoj gojaznosti.

Povezane vesti

Ne držite dijete tokom trudnoće

Kao što ne treba preterati sa kilogramima u trudnoći, isto tako ne sme doći ni do neuhranjenosti. To je pokazatelj da se beba ne razvija shodno periodu u kom se nalazi i da može doći do prevremenog porođaja.

Takođe jako je bitno da se tokom trudnoće ne drže dijete jer tako beba neće dobiti sve hranljive namirnice koje su joj potrebne za pravilan razvoj. Vitamine i minerale najbolje je uzimati kroz konzumiranje namirnica, ali nije na odmet uzimanje dodataka ishrani koji će budućoj mami i bebi obezbediti dovoljne količine hranljivih materija.

Povezane vesti

5 saveta za zdravu trudnoću

1. Razgovarajte sa vašim lekarom

Merenje kilaže je u sastavu svakog redovnog pregleda, pa ukoliko vaš lekar primeti da ste počeli prekomerno da se gojite on će vam svakako na to ukazati i uputiti na pregled kod nutricioniste.

Ali iako sa vašom kolažom bude sve uredu, poželjno je da o tome pričate, da vas lekar uputi u pravila trudničke ishrane, ali i moguće posledice po vaše i zrdavlje vaše bebe, ukoliko do prekomernog gojenja ipak dođe.

Povezane vesti

2. Pratite svoju kilažu 

Redovno se merite i zapisujte kilograme. Važno je da znate da je svaka trudnoća drugačija i da ne dobila svaka trudnica jednak broj kilograma u određenoj nedelji. Međutim, vama će zapisivanje pomoći da imate u vidu i odmah reagujete ukoliko počnete da se gojite više nego što je preporučljivo.

3. Fokusirajte se na zdravu ishranu

Ko god da vam je rekao da treba da jedete za dvoje nije u pravu. Treba da jedete umereno i zdravo.

Jedine namirnice čiji unos treba da povećate su one bogate folnom kiselinom, jodom i gvožđem jer potrebe za ovim hranljivim materijama u trudnoći rastu.

Povezane vesti

4. Budite aktivni

Od velikog je značaja da budete aktivni tokom trudnoće, a preporučuje se 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno.

Šetanje, plivanje, sobni bicikl, joga... samo su neke od aktivnosti koje možete upražnjavati u trudnoći, na vama je da vidite šta vam najviše odgovara.

5. Podrška partnera i porodice

Kao i u svakom aspektu života podrška vaših najmilijih će vam mnogo značiti i dodatno olakšati posao.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica