Zašto trudnice treba da uzimaju vitamine?

Prema knjizi "Vitamanija" naučne novinarke Ketrin Prajs, era suplementacije vitaminima počela je 1940-ih. Od tada se suplementi preporučuju u prevenciji, ali i tretiranju raznih stanja, a posebno trudnicama i ženama koje žele da ostanu u drugom stanju.

Iako je zdrava i izbalansirana ishrana sjajan način da obezbedite telo potrebnim vitaminima i mineralima, neki stručnjaci smatraju da tokom trudnoće telu trebaju dodatne doze vitamina. Važno je naći zlatnu sredinu, zdravaishrana plus suplementi, ali nikako nez konsultacije sa lekarom.

Posetite ginekologa i konsultujte se sa njim, saznajte koje vitamine trudnice treba da uzimaju. Uradite testove krvi za hormonski status i prisustvo svih potrebnih elemenata u tragovima u telu. Na osnovu rezultata testova, lekar će odrediti koji vitamini su potrebni trudnici i propisati odgovarajuće suplemente.

Bitno je da ne uzimate suplemente na svoju ruku, jer sa viškom određenih materija u organizmu, moguće su posledice.

Koji vitamini se piju tokom trudnoće?

Pre kupovine supelmenata neophodno je da se konsultujete sa specijalistom i uradite testove. Laboratorijski testovi će utvrditi nedostatak određenih elemenata, na osnovu kojih će lekar dati preporuke.

Kako nedostatak potrebnih vitamina u trudnoći može da utičće na zdravlje i opšte stanje:

Nedostatak vitamina D i kalcijuma će dovesti do krhkih noktiju, kose, uništavanja zubne gleđi.
Nedostatak magnezijuma i kalijuma dovešće do grčeva, do noćnih buđenja usled grčenja mišića listova.
Nedostatak tiamina (vitamina grupe B) dovodi do lošeg raspoloženja, manjka energije.

Vitamini su takođe važni tokom laktacije - ako ih je žena uzimala tokom trudnoće, lekari često preporučuju nastavljanje uzimanja korisih vitamina i minerala tokom laktacije.

Koji vitamini i minerali su potrebni trudnicama?

Prenatalni vitamini. 1 trimestar

Folna kiselina ili vitamin B9- Podstiče potpuni razvoj kardiovaskularnog i nervnog sistema fetusa. Sa njegovim nedostatkom, mogući su pobačaji.
Jod - Neophodno je osigurati normalno funkcionisanje štitne žlezde žene. Njegov nedostatak dovodi do mentalnih poremećaja fetusa i majke, do poremećaja endokrinog sistema.
Vitamini B grupe - Doprinesu punom razvoju embriona. Konkretno, B12 je potreban za apsorpciju folne kiseline, sprečava anemiju.
Cink - Njegovo odsustvo dovodi do nerazvijenosti sistema i organa fetusa, kao i do gubitka kose i zuba kod majke.
Kalcijum - Neophodan je za formiranje skeletnog sistema deteta, kao i za sprečavanje problema sa koštanim tkivom, zubima i noktima kod majke.
Rutin - Jača vaskularni sistem, izbegava oticanje u drugom i trećem trimestru. Doprinosi elastičnosti zidova kapilara, smanjujući stagnaciju u venskim kanalima.
Lutein - Omogućava trudnici da izbegne potencijalne probleme sa mrežnjačom i održi svoj vid.

Prenatalni vitamini. 2. i 3. trimestar

Tokoferol ili vitamin E - Prirodni je antioksidans, učestvuje u tkivnom disanju. Njegov nedostatak dovodi do razvoja bolnih senzacija u mišićima, do slabosti, pa čak i do pobačaja.
Holekalciferol ili vitamin D3 - Poboljšava apsorpciju kalcijuma i fosfora.
Vitamin A - Blagotvorno deluje na celokupnu ishranu i razvoj embriona. Sa nedostatkom ovog vitamina, dete se rađa sa nedostatkom težine, a kod majke se može dijagnostikovati anemija.

Suplementi nisu zamena za zdravu i izbalansiranu ishranu, a pre nego što ih kupite, obavezno se konsultujte sa lekarom.

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh