Žene u drugom stanju često imaju osećaj gubitka ravnoteže - noge kao da postaju od olova, vrti im se u glavi i javlja se strah da će pasti. strah od pada. Vrtoglavica tokom trudnoće se oseća na različite načine, ali ovo su obično simptomi koji je prate:

 1. zamagljenje vida;
 2. gubitak ravnoteže;
 3. blaga mučnina;
 4. osećaj gubitka kontrole nad telom;
 5. nestabilnost.

Pored vrtoglavice, trudnica može da oseti zujanje u ušima, sve jače lupanje u slepoočnicama, zamagljen vid, pojavu "svićkanja" pred očima, slike kao da "plutaju", a takođe može da se javi lepljivi znoj, osećaj utrnulosti udova.

Razloga za vrtoglavicu kod trudnica može biti mnogo:

 1. Uzrok vrtoglavice tokom rane trudnoće - ovo je podtip vrtoglavice koju karakteriše osećaj da se sve vrti i okreće. Pojavljuje se na pozadini hormonalnih promena u telu. Žensko telo stvara novi život, pa je neprijatnost moguća na početku trudnoće.
 2. Vrtoglavica u drugom tromesečju trudnoće - glavni razlog je povećanje zapremine krvi u telu, rast fetusa, česti otkucaji srca, vazodilatacija. Pored toga, može doći do vrtoglavice zbog naglog pada krvnog pritiska. Vrtoglavica je moguća zbog migrene, srčanih oboljenja, anemije, niskog nivoa šećera u krvi, stresa i nedostatka sna.
 3. Vrtoglavica u trećem trimestru trudnoće - u kasnijim terminima, vrtoglavica ne bi trebalo da prati trudnoću koja normalno teče, pa se preporučuje da se odmah konsultujete sa lekarom. Razlozi mogu biti različiti, ali svi mogu da naškode bebi, majci ili izazovu prevremeni porođaj. Na primer, jaka glad i drastičan pad šećera utiču na stanje bebe u materici. Takođe, razlozi za neravnotežu mogu biti nizak nivo hemoglobina u krvi, nedostatak kiseonika, promene atmosferskog pritiska, kasna toksikoza, pritiskanje glavnih sudova od strane fetusa, gestacijski dijabetes melitus. U svakom slučaju, odmah se obratite lekaru!

Šta treba da znate ako se trudnica vrti u glavi?

U ranim fazama, ovo može biti da bude očekivano i smatra se "normalnim". Nestabilnost može da se pojavi usled SARS-a, alergije, poremećaja u funkcionisanju vestibularnog aparata, nakon povreda... Kasna toksikoza trudnica - gestoza - praćena je oštećenjem vida i tinitusom, kao i neočekivanom vrtoglavicom. Ako uzrok vrtoglavice leži u normalnom odgovoru tela na trudnoću, onda trajanje napada neće biti duže od 30 minuta. Nedostatak gvožđa je čest uzrok vrtoglavice kod svih ljudi.

Šta raditi?

 • Pre svega, treba da sednete, popijete vodu i ne zatvarate oči. Bolje je da se fokusirati se na jednu sliku.
 • Ako nema poboljšanja stanja, onda morate izmeriti pritisak - možda je razlog u tome. U ovom slučaju morate da otvorite prozore i legnete.
 • Ako je uzrok pad nivoa šećera, onda morate da unesete šećer (razmutite u vodi) ili da jedete slatkiše.
 • Ako ništa drugo ne pomogne, odmah pozovite hitnu pomoć. Zapamtite da se u kasnijem periodu ovo stanje smatra  zabrinjavajućim.

(Yumama)