Svima su nam već dobro poznati simptomi trudnoće poput izostanka menstruacije, bolnih i teških grudi, neprestanog umora, mučnine... Međutim, postoje i simptomi koji su retki i zbog kojih nikada ne biste pomislili da ste trudni.

Mnoge žene tek nakon izostanka menstruacije počinju da sumnjaju da su trudne, ali evo simptoma koji mogu da budu prvi pokazatelji trudnoće:

Krvarenje iz nosa

Jedan od veoma neobičnih prvih simptoma trudnoće o kojima se retko govori je krvarenje iz nosa. Nakon začeća dolazi do povećane prokrvljenosti i promene hormona u ženskom telu, a kako kapilari lakše pucaju kada su napeti, neretko dođe i do krvarenja iz nosa. Ova pojava jeste neobična, ali dešava se vrlo često. Većinom prestane posle trećeg meseca, ali ima i trudnica koje ovaj simptom prati do kraja trudnoće.

Neobičan iscedak

Retko ko će vam reći da je jedan od prvih simptoma iscedak, ali to je potpuno tačno. Veliki broj trudnica zabrine se kada ga primeti, ali pojačan iscedak je normalan znak trudnoće. I ne samo to, uglavnom traje sve do porođaja, najčešće je bez mirisa, potpuno bezopasan i ne zahteva lečenje.

Začepljen nos

ako je prva asocijacija na začepljen nos prehlada, može da ukaže i na trudnoću. Hormonske promene i povećan protok krvi u trudnoći izaziva oticanje, isušivanje i ranije pomenuto krvarenje sluznice nosa, što ponekad dovodi i do zapušavanja nosa. Zato mnoge žene pomisle da su prehlađene, a zapravo su trudne.

Nos, krvarenje, trudnoća
Shutterstock Trudnici ide krv na nos

Povišena temperatura

Još jedan od simptoma koji može da vas navede da pomislite da ste se prehladile. Bazalna temperatura tokom ovulacije je uvek malo povišena, da bi se nakon ovulacije ponovo snizila. Međutim, ako je došlo do oplodnje, ona će ostati povišena i nakon ovulacije. Osobe koje prate svoju bazalnu temperaturu, najčešće se na nju oslanjaju kao na siguran znak trudnoće.

Glavobolja

Ako danima osećate glavobolju, ali vam nije jasno šta je razlog, možda ste trudni. Zbog promene hormona, glavobolja je vrlo često jedan od prvih simptoma trudnoće na koje vas većina ljudi neće upozoriti.

Trudnoća, glavobolja, bol, glava, trudnica
Shutterstock Trudnica sa glavoboljom

Vrtoglavica

Trudnice u prvom tromesečju osećaju vrtoglavicu jer trudnoća uzrokuje pad krvnog pritiska i promene u krvnim sudovima. Ipak, stručnjaci upozoravaju na ovaj simptom jer snažna glavobolja u kombinaciji sa krvarenjem može da bude i znak vanmaterične trudnoće, i zahteva hitan pregled lekara.

Krvarenje desni

Ako primetite krv dok perete zube, možda ste trudne. Iako se ta pojava u većini slučajeva javlja u drugom tromesečju trudnoće, kod nekih žena može da bude jedan od prvih simptoma trudnoće. Hormonske promene, pojačana prokrvljenost, ali i veća sklonost infekcijama su razlog za krvarenje desni.

(Yumama)