Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 MUŠKA IMENA KOJA ZNAČE "POBEDNIK", A JEDNO JE OMILJENO U SRBIJI: Daju se dečacima da bi bili moćni, hrabri i odvažni

Ako želite da značenje imena vašeg sina bude "pobednik", onda će vam se možda ova 3 predloga imena za dečake dopasti... Jedno je posebno popularno u Srbiji.

 3 muška imena koja znače pobednik. Izvor: Shutterstock

Značenje imena je mnogima zanimljivo, a posebno kada birate ime za novog člana porodice. Nekada su se sinovima davala imena poput Vuka, jer se smatralo da će ga to zaštititi od bolesti, loših stvari i dati mu snagu, kao i imena koja znače "vatra" iz istog verovanja... Ali, ako želite da vaš sin nosi ime koje znači "pobednik", onda će vam se možda dopastio neka od sledeća 3 predloga:

1. Damjan - Poreklom je iz starogrčkog jezika i smatra se da potiče od grčkog imena Damianos, što potiče od imenice "damao", što u bukvalnom prevodu znači - "pobednik" i "ukrotitelj". Ime Damjan ima i nežnije i duhovnije značenje, pa se smatra da je to "onaj koji je plemenit i velikodušan"; "onaj koji rado dariva i poklanja onima koji nemaju" ili kao" onaj koji je najveći dar svojim roditeljima".

2. Viktor - Ime Viktor dolazi od latinske reči koja znači „pobednik ili osvajač“. To je muško lično ime koje se koristi od drevnih rimskih vremena. U hrišćanskom tumačenju ime Viktor označava pobedu Isusa Hrista nad grehom i smrti.

3. Nikola - Ovo je jedno od najomiljneijih imena u Srbiji, ali i širom sveta. Roditelji često daju ovo ime detetu po svetitelju čiju slave slave, po Svetom Nikoli. Značenej ovog imena je snažno i moćno, a predstavlja "pobeda naroda", "narod pobeđuje" ili "pobednik naroda". Nastalo od dve grčke reči – "nike" što znači “pobeda” i "laos" što podrazumeva "narod". Skraćeno značenje je da je Nikola sinonim za neprikosnovenog pobednika.

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica