Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAJKOVITO ŽENSKO IME KOJE ZNAČI MESEC I ZVEZDA NA NEBU: Nose ga devojčice da bi sijale posebnim sjajom - potiče iz Grčke

Žensko ime grčkog porekla koje potiče iz mitologije, a znači "Mesec" i "zvezda na nebu" - oduvek je poznato i u Srbiji.

 Šta znači ime Selena. Izvor: Shutterstock

U Srbiji su često popularna imenagrčkog porekla, poput imena Teodora, Atina, Aleksandra, a ime koje nije često, a već je odavno zastupljeno na našim prostorima jeste Selena. Značenje ovog imena je jednostavno, ali izuzetno lepo - Selena znači "Mesec".

U rimskoj mitologiji boginja Meseca se zvala Luna, a u grčkoj je to bila Selena, a kasnije ju je zamenila Artemida. Zamišljena je kao prelepa žena koja se vozi u kočiji koju vuku volovi ili konji. Smatralo se da je Selena bila jedna od Zevsovih ljubavnica i da je sa Zevsom imala ćerku Pandiju. Najpoznatiji je mit o njenoj ljubavi sa Endimeonom.

Prema legendi zaljubila se u Endimiona, poznatog po izuzetnoj lepoti i bio je kralj Elisa. Prema legendi Selena je rodila 50 kćeri s Endimionom, što je simbolizovalo pedeset lunarnih ciklusa između Olimpijskih igara. Selena je zamolila Zevsa da ga zauvek uspava kako bi ostao večno mlad i kako je nikad ne bi ostavio i svake noći je silazila k njemu da ga poljubi.

Osim što znači "Mesec", prema indijskom značenju ime Selena se prevodi kao "zvezda na nebu". Simbolično, ime se daje devojlicama da bi zračile posebnim sjajem.

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica