Trudnoća je zaista magičan period u životu svake žene, ali ponekad može da bude i bolan. Žene se tokom tih čarobnih devet meseci susretnu sa mnogim neprijatnostima, često nisu sigurne da li je to što osećaju dobro ili treba da se brinu.

Kako bismo vam olakšali brige i razrešili zbog čega trudnica može da oseća bol, predstavljamo vam listu od 10 stvari koje mogu da izazovu bol u trudnoći:

1. Istezanje ligamenata materice

Vašu matericu učvršćuju takozvani okrugli ligamenti, i oni se dosta rastežu dok vaša beba i materica rastu. Bol u okruglim ligamentima se oseća kao oštra bol u stomaku koja se pogoršava pri pomeranju ili uvrtanju.

2. Vanmaterična trudnoća

Ako imate bolove u stomaku i tek treba da uradite ultrazvuk koji će da potvrdi vašu trudnoću, ono što osećate može da bude i vanmaterična trudnoća. Važno je da se odmah javite jer je ovo hitan slučaj koji treba da se leči određenim lekovima, pa i operacijom.

3. Pobačaj

Prvi znak pobačaja može da bude bol u stomaku ili krvarenje. Žene često opisuju ovu bol kao teške menstrualne bolove ili čak porođajne kontrakcije.

Tužna, žena, pobačaj1925974949.jpg
Shutterstock Žena koja je doživela pobačaj

4. Kontrakcije

Kontrakcije ne počinju uvek pred porođaj. To mogu da budu i blaže kontrakcije koje se zovu Brakston-Hiksove kontrakcije, ili mogu da budu znak prevremenog porođaja. Ako ste blizu termina porođaja, možda je ipak vreme da krenete u porodilište.

5. Išijas

Oštar bol koji se proteže niz donji deo leđa ili kroz nogu, može da bude rezultat toga što materica stisne išijadični nerv. Srećom, kod ovih bolova pomaže promena položaja, masaža ili uzimanje dozvoljenog leka protiv bolova.

6. Disfunkcija simfize

Ovo je možda nešto najbolnije što žena može da doživi u trudnoći. Žene se žale na bol u predelu pubične simfize koja može da utiče i na kontrolu nogu.

Bol, stomak, žena, menstruacija
Shutterstock Žena sa bolom u stomaku

7. Odvajanje rebara i kompresija nerva

Bol u rebrima, bol u leđima, bol u ramenima... Za sve ove tegobe možete da zahvalite bebi koja raste, a samim tim uvećava i vašu matericu, kao i hormonima trudnoće zbog kojih su zglobovi manje stabilni.

8. Erucija placente

Ovo je komplikacija u trudnoći koja može biti i po život opasna. Uzrokuje jaku bol u stomaku i vaginalno krvarenje. Ako primetite te simptome, pozovite lekara što pre.

9. Zatvor ili hemoroidi

Trudnoća vas čini sklonim zatvora i hemoroidima. Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste pronašli rešenje koje će vam olakšati simptome.

Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock Trudnica u toaletu

10. Bol koja nije povezana sa trudnoćom

Problemi kao što su upala slepog creva, kamen u bubregu, kamen u žuči i druge tegobe mogu da se dogode i trudnicama kao i kod drugih ljudi koji nisu u drugom stanju. Ako osetite bilo kakve iznenadne probleme, javite se lekaru.

(Yumama)