Bolovi u zglobovima su veoma česta pojava u trudnoći. Do nje dolazi zbog hormona koji opuštaju zglobove, ali i zbog težine koja se povećava kako beba raste. Obzirom da trudnica ne sme da koristi brojne lekove, pa čak ni lokalno da ih maže, važno je da zna da postoje i prirodne stvari koje mogu da joj pomognu.

U RTS Ordinaciji govorio je dr Vladan Milošević, specijalista anestezije i stručnjak za regenerativne procedure i terapiju bola. On je tom prilikom otkrio i koji su to prirodni sastojci koji mogu da pomognu u borbi protiv bola u zglobovima i mišićima.

Kako su ove tegobe česte kod trudnica, dobro je da znate šta može da pomogne, jer velika je verovatnoća da neke stvari odmah imate u kući:

  • Kurkuma
  • Šipurak
  • Tamjan
  • Bosiljak
  • Limun i maslinovo ulje
  • Đumbir

"Ovde pričamo o topikalnoj (mazanje na kožu) primeni, od ovih supstanci se prave kreme ili paste, a one direktno mogu da deluju na lokalno mesto. Kada nešto uzimate sistemski to deluje na ceo organizam. Ako uzimate kurkumu, ona će malim svojim delom ostvariti efekat na koleno, delovaće na ceo organizam", objasnio je anesteziolog Milošević i dodao da pomenute supstance imaju dva svojstva: anitiupalno i analgetsko (protiv bolova).

Proširene vene, bol, noge
Shutterstock Trudnicu bole zglobovi

Kremu, odnsono pastu za mazanje možemo napraviti sami kod kuće jer nije komplikovano i najčešće su potrebna samo dva sastojka.

"Svaka krema ili pasta treba da ima dve komponente. Ako koristimo prah, treba ga povezati sa nečim kako bi se dobila pasta. Možemo da pomešamo sa vodom, limunovim sokom ili sa maslinovim uljem. Treba da se dostigne gustina kao pasta za zube. Supstance koje nisu u prahu možemo staviti u blender i pripremati ih na dnevnom nivou. Pasta se koristi u zavisnosti od aktivnosti pacijenta. Potrebno je pola sata za pripremu, i trideset minuta za aplikaciju", pojasnio je stručnjak za terapiju bola dr Milošević.

Nakon što nanesemo namaz, bolno mesto treba pokriti plastičnom folijom ili gazom, a nakon pola sata, tretitrano mesto treba oprati vodom i sapunom.

(Yumama/RTS)