Abortus ili kiretaža je nameran prekid trudnoće do 10. nedelje gestacijske starosti ploda i izvodi se na zahtev pacijentkinja ili po savetu lekara iz zdravstvenih razloga. Smatra se da se u medicinskim ustanovama širom sveta godišnje uradi do 45 miliona abortusa.

O abortusu se često vode polemike, pa je među našim narodom poznato i da žena koja prvi put ostane trudna i abortira više neće moći da ima decu. Naravno, reč je o bapskoj priči, ali i u njoj ima malo istine.

Pitale smo Primarijusa doktora Mirka Mačkića, specijalistu ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front' koje su moguće komplikacije nakon abortusa, kako ih sprečiti i koliko nakon njega žena treba da sačeka ako odluči da ponovo ostane trudna.

Doktor je za čitateljke Yumame dao odgovore na ključna pitanja, a ovo je ono što mnoge zanima:

Da li abortus može da ostavi posledice i izazove neplodnost?

Može, ali je to retko. Dešava se u slučaju kriminalnih abortusa, infekcija ili intrauterusnih priraslica.

Mirko Mačkić, doktor
Uroš Arsić/Mondo Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'

Kako da sprečimo probleme sa začećem?

Na neke stvari ne možemo da utičemo, ali potrebno je da se uradi histeroskopija i eventualno laparaskopija kako bi se utvrdilo da li postoji mogućnost za probleme sa začećem.

Koliko posle abortusa žena može ponovo da ostane trudna?

Kod abortusa koji se vrši na manjim trudnoćama, žena može ponovo da ostane u drugom stanju već nakon sledećeg ciklusa, ali se najčešće savetuje da sačeka do drugog ciklusa. Kod izvršenog abortusa na većim trudnoćama savetuje se da se sačeka da prođu 3 ciklusa, odnosno 3 meseca. Važno je istaći i psihološko stanje pacijentkinja jer od toga mnogo zavisi.

Mirko Mačkić, doktor
Uroš Arsić/Mondo Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'

Da li abortus može da ostavi posledice na celokupno stanje organizma žene i kada?

Može ali je to veoma retko. Dešava se u slučaju septičnih pobačaja, kada se radi o odmakloj trudnoći. Tada može doći i do smrtnih ishoda. Naravno, u razvijenim zemljama to se ne dešava.

(Yumama)