Muško lično ime Sergej, originalno je poreklom iz latinskog jezika, iz koga je i dospelo u ruski jezik a odakle se „proširilo“ dalje u zemlje sveta i takođe i u našu zemlju.

U Srbiji je ime Sergej dosta popularno muško ime, uprkos ekspanziji kratkih i „lako prilagodljivih“, muških ličnih imena koja se daju dečacima.

Kako je i navedeno, ime Sergej je poreklom iz latinskog jezika, te potiče od imena „Sergius“, a koje je takozvano rimsko pleme (ime plemena Sergius), ili pak od helenskog imena „Sergios“, u „bukvalnom“ značenju – stražar; čuvar; serž.

Ime Sergej je iz latinskog i grčkog jezika, „preneto“ u Rusiju, i odatle se vrlo brzo dalje prenelo u brojne evropske zemlje i gradove (poznati ruski monah je Sergej Radonješki).

Ime Sergej prema nekim savremenijim etimološkim teorijama, može biti i poreklom iz španskog imena Sergio ili Serhio.

Značenje imena Sergej je u „prenesenom“ smislu najverovatnije – „onaj koji nekoga čuva“; „onaj koji je na straži“; „osoba koja je uvek budna“; „onaj koji je vrlo pažljiv i vispren“; „onaj kome baš ništa ne može da promakne“; „osoba koja je uvek budna“; „onaj koji na nekoga motri“; „onaj koji štiti nekoga ili nešto“.

Najpoznatiji nadimci ili umanjenice od muškog ličnog imena Sergej su Serđo ili Serg i Serž, dok su imena koja su „izvedena ili varijantna“ obično – Serhio; Srđan; Serđa; Srđa; Serhio; Sergio ili Serjoža i Seržo.

(Yumama)