Jedna žena iz Irana pokušala je da izvrši ilegalan abortus u 14. nedelji trudnoće, ali bezuspešno. Ostala je trudna i u teškim bolovima, ne znajući da ima retku trbušnu trudnoću.

Simptomi poput grčeva i bledila kože nestali su posle dve nedelje, ali je posle deset nedelja ponovo počela da se oseća bolesno. Odlučila je da ode u bolnicu jer se nije dobro osećala. Imala je bolove u stomaku, vrtoglavicu i gubitak apetita.

Izgubila je 3 kilograma za nedelju dana i imala je bolove i upala je u anemiju, a njeni vitalni znaci bili su stabilni.

Nakon lekarskog pregleda utvrđeno je da ima retku trbušnu trudnoću, te da se njena beba razvija u crevima.

Tim od pet lekara operisao je mamu i porodio bebu tešku 800 grama. Dete nije imalo zdravstvene probleme iako je raslo na pogrešnom mestu.

Operacija
Shutterstock Operacija

Do ove trudnoće je došlo nakon što je ženi pukla materica prilikom abortusa i dete je uspelo da ostane u amnionskoj kesici i preživi.

"Odlučili smo da prekinemo trudnoću nakon što smo postavili dijagnozu jer je pretilo krvarenje opasno po život. Na sreću, bilo je moguće odvojiti celu posteljicu tokom operacije. Abdominalna trudnoća je retko stanje i dijagnoza zahteva visok indeks sumnje", kaže jedan od lekara koji je radio na ovom slučaju, i dodaje:

"U zemljama u kojima je abortus ilegalan, pacijenti sa niskim socio-ekonomskim statusom skloni su opasnim posledicama tajnih pokušaja da se izazove abortus. Zato je važno da svaki pružalac zdravstvene zaštite pažljivo prati pacijentkinje sa neželjenom trudnoćom i pruži im posebnu negu. Brzo lečenje je od suštinskog značaja", zaključio je.

(Yumama)