Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DR MIRKO MAČKIĆ O MIOMIMA U TRUDNOĆI: Obratite pažnju na ove rane simptome, a evo da li oni utiču na rast i razvoj bebe

Autor Radmila Ilić

Doktor Mirko Mačkić detaljno je objasnio sve o miomima u trudnoći, a po ovim simptomima ih možete prepoznati.

 Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom Izvor: Shutterstock, Printskrin, Youtube/Novo jutro

Miomi materice u trudnoći su nešto sa čime se žene ne tako retko sreću. Sama pomisao na miom koj se nalazi u materici gde i vaša beba, uznemiruje. Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front' je za Yumamu otkrio sve o miomima u trudnoći.

"Miomi uterusa su benigni tumori koji su vrlo retko maligni. Nastaju multiplom mutacijom ćelija miometrijuma. Javljaju se isključivo u toku reproduktivnog perioda žene. Češći su kod pacijentkinja koje nisu rađale, koje su gojazne i sa smanjenom fizičkom aktivnošću. To su estrogen zavisni tumori, u prilog tome i ide što rastu u trudnoći, a u postmenopauzi se smanjuju i degenerišu", govori nam doktor Mačkić.

Ono što je važno da znamo jeste i to da ukoliko dođe do naglog rasta tokom reproduktivnog perioda, kao i rasta nakon prestanka ciklusa, treba misliti o malignoj alternaciji i sa lekarom dobro ispitati sve.

Možda će vas zanimati

Simptomi koji ukazuju na miome

Jedan od glavnih simptoma koji može ukazivati na pojavu mioma materice su obilne menstruacije, a doktor je otkrio i ostale simptome koji mogu biti od velikog značaja za prepoznavanje mioma.

"Najčešći simptom jesu obilna mestrualna krvarenja, ali može doći i do intermenstrualnih krvarenja, odnosno krvarenja van ciklusa, bola i osećaja pritiska. To zavisi od lokalizacije mioma, a manje od njihovog broja, jer veliki miomi mogu da budu asimptomatski", govori nam dr Mačkić.

 Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom
Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom
Izvor: Printskrin, Youtube/Novo jutro

Miomi materice dele se na submukozne, intramuralne i subserozne, i simptomi se razlikuju kod ove tri grupacije.

"Najčešće simptome izazivaju submukozni miomi. To su miomi koji se nalaze u šupljinama materice i oni ne moraju da budu veliki, 1-2 centimetra, ali izazivaju obilne i bolne menstruacije, sledstvenu anemiju, kao i sterilitet i spontane pobačaje, jer deformišu šupljinu materice. Dijagnostikuju se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom", kaže dr Mačkić, i dodaje:

"Subserozni i intramuralni miomi najčešće ne predstavljaju problem za zatrudnjivanje, ali zavisno od njihove veličine i broja mogu da izazovu spontane pobačaje i prevremene porođaje. Najčešće ne predstavlja nikakav problem za rast i razvoj ploda."

 Operacija, carski rez
Ginekološka operacija
Izvor: Shutterstock

Operacija mioma u trudnoći i da li moram da se porodim carskim rezom?

"Operacija mioma u trudnoći se radi u izuzetno retkim slučajevima. Naophodno je pratiti njihov rast na redovnim ultrazvučnim pregledima. Savetuje se vaginalni porođaj, a carski rez se radi samo u slučaju prednjačećih mioma - myoma previa", kaže doktor Mačić, i dodaje:

"Imam primere kada je rađena operacija mioma veličine oko 20 centimetara u trudnoći, kao i jako retke ektopične trudnoće kod pacijentkinje koja je pre toga imala dva carska reza, i sa velikim miomima, kod koje je embrion odstranjen histeroskopski. Mali broj takvih operacija urađen je u svetu."

 Doktor Mirko Mačkić
Doktor Mirko Mačkić na operaciji mioma
Izvor: Dr Mirko Mačkić

Oporavak nakon porođaja za žene sa miomima

Nijedan oporavak od porođaja nije lak, a da li se kod žena sa miomima nešto razlikuje, objasnio nam je doktor Mačkić.

"Oporavak nakon porođaja zavisi od veličine, broja i lokalizacije mioma. Važno je naglasiti da je kod svake pacijentkinje individualan pristup, sve zavisi od prisutnih tegoba pacijentkinje i eventualne ugroženosti ploda. Zbog toga se takve pacijentkinje češće kontrolišu", zaključio je doktor Mačkić.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica