Miomi materice u trudnoći su nešto sa čime se žene ne tako retko sreću. Sama pomisao na miom koj se nalazi u materici gde i vaša beba, uznemiruje. Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front' je za Yumamu otkrio sve o miomima u trudnoći.

"Miomi uterusa su benigni tumori koji su vrlo retko maligni. Nastaju multiplom mutacijom ćelija miometrijuma. Javljaju se isključivo u toku reproduktivnog perioda žene. Češći su kod pacijentkinja koje nisu rađale, koje su gojazne i sa smanjenom fizičkom aktivnošću. To su estrogen zavisni tumori, u prilog tome i ide što rastu u trudnoći, a u postmenopauzi se smanjuju i degenerišu", govori nam doktor Mačkić.

Ono što je važno da znamo jeste i to da ukoliko dođe do naglog rasta tokom reproduktivnog perioda, kao i rasta nakon prestanka ciklusa, treba misliti o malignoj alternaciji i sa lekarom dobro ispitati sve.

Simptomi koji ukazuju na miome

Jedan od glavnih simptoma koji može ukazivati na pojavu mioma materice su obilne menstruacije, a doktor je otkrio i ostale simptome koji mogu biti od velikog značaja za prepoznavanje mioma.

"Najčešći simptom jesu obilna mestrualna krvarenja, ali može doći i do intermenstrualnih krvarenja, odnosno krvarenja van ciklusa, bola i osećaja pritiska. To zavisi od lokalizacije mioma, a manje od njihovog broja, jer veliki miomi mogu da budu asimptomatski", govori nam dr Mačkić.

Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom
Printskrin, Youtube/Novo jutro Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom

Miomi materice dele se na submukozne, intramuralne i subserozne, i simptomi se razlikuju kod ove tri grupacije.

"Najčešće simptome izazivaju submukozni miomi. To su miomi koji se nalaze u šupljinama materice i oni ne moraju da budu veliki, 1-2 centimetra, ali izazivaju obilne i bolne menstruacije, sledstvenu anemiju, kao i sterilitet i spontane pobačaje, jer deformišu šupljinu materice. Dijagnostikuju se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom", kaže dr Mačkić, i dodaje:

"Subserozni i intramuralni miomi najčešće ne predstavljaju problem za zatrudnjivanje, ali zavisno od njihove veličine i broja mogu da izazovu spontane pobačaje i prevremene porođaje. Najčešće ne predstavlja nikakav problem za rast i razvoj ploda."

Operacija, carski rez
Shutterstock Ginekološka operacija

Operacija mioma u trudnoći i da li moram da se porodim carskim rezom?

"Operacija mioma u trudnoći se radi u izuzetno retkim slučajevima. Naophodno je pratiti njihov rast na redovnim ultrazvučnim pregledima. Savetuje se vaginalni porođaj, a carski rez se radi samo u slučaju prednjačećih mioma - myoma previa", kaže doktor Mačić, i dodaje:

"Imam primere kada je rađena operacija mioma veličine oko 20 centimetara u trudnoći, kao i jako retke ektopične trudnoće kod pacijentkinje koja je pre toga imala dva carska reza, i sa velikim miomima, kod koje je embrion odstranjen histeroskopski. Mali broj takvih operacija urađen je u svetu."

Doktor Mirko Mačkić
Dr Mirko Mačkić Doktor Mirko Mačkić na operaciji mioma

Oporavak nakon porođaja za žene sa miomima

Nijedan oporavak od porođaja nije lak, a da li se kod žena sa miomima nešto razlikuje, objasnio nam je doktor Mačkić.

"Oporavak nakon porođaja zavisi od veličine, broja i lokalizacije mioma. Važno je naglasiti da je kod svake pacijentkinje individualan pristup, sve zavisi od prisutnih tegoba pacijentkinje i eventualne ugroženosti ploda. Zbog toga se takve pacijentkinje češće kontrolišu", zaključio je doktor Mačkić.

(Yumama)