U trudnoći kandida se često javlja i može biti jako uporna.

Kandida je bakterija koja se nalazi u našem digestivnom sistemu. Po pravilu, ona nastanjuje donji deo creva, ali ukoliko dođe do preteranog širenja ove gljivice, može dospeti i u druge delove tela kao što je vagina.

Njena uloga u organizmu nije štetna jer uspostavlja balans u crevima. Međutim, ako se njen rad poremeti ili ako se previše namnoži, onda možemo osetiti posledice.

Simptomi i posledice: Da li je opasna u trudnoći?

Ono što je naučno dokazano ova vrsta bakterije ne može da ugrozi trudnoću i bebu. Jedino što može biti jako neprijatna i zahteva brzo lečenje jer prilikom porođaja ili kasnije tokom dojenja kandida može da se prenese sa majke na bebu i obrnuto, što je teže izlečiti.

Ukoliko trudnica na porođaju ima teži oblik kandide, često se doktori odlučuju da bebu na svet donesu putem carskog reza, kako dete ne bi prošlo kroz porođajni kanal koji je zaražen kandidom.Na taj način dete neće pokupiti gljivice, pa samim tim se neće ni zaraziti.

Kandida je posebno opasna po prevremeno rođene bebe, čiji je imuni sistem znatno slabiji. Ovo je još jedan razlog zašto je poželjno izlečiti bakterijske infekcije na vreme; ali ono što je najvažnije ova bakterija ne može biti uzrok prevremenog porođaja.

Simptome kandide ćete lako osetiti, naročito u predelu vagine:

  • neprijatan osećaj tokom polnog odnosa
  • beličasti i gust sekret
  • crveni ojed, osetljivost i svrab
  • peckanje prilikom mokrenja

Lečenje i preventiva

Neki ginekolozi će prepisati lekove koji se uzimaju na recept ili će preporučiti neke koje se mogu kupiti i bez recepta. Uglavnom, lečenje kandide se sprovodi mastima ili vaginaletama koje sadrže klotrimazol, međutim jako je važno ne uzimati lekove na svoju ruku jer neki mogu ozbiljno da naškode bebi.

Lečenje traje obično sedan dana. Kraći tretmani koje ste možda imali ranije dok niste ostali u drugom stanju nisu toliko efikasni kod trudnica zbog čega ćete morati da istrajite u prepisanom tretmanu. Možda će trebati i nekoliko dana nakon što počnete sa lečenjem dok ne osetite neko poboljšanje.

Trudnica, tužna, pobačaj
Shutterstock Trudnica kod doktora

Preporučuje se izbegavanje slatkiša, čokolade i voća koje sadrži dosta šećera. Pored toga, treba izbegavati i složene ugljene hidrate kao što su prekomerni mlečni proizvodi, meko, sir, hleb, testenine i drugo. Trudnice takođe treba da paze da ne dobiju previše kilograma, da nose pamučni donji veš, da menjaju redovno veš i da izbegavaju sintetičku i preusku odeću.

Manje je verovatno da ćete dobiti infekciju kandide ukoliko zadržite genitalnu regiju suvom i vaginalnu floru u ravnoteži iz razloga što gljivice rastu u toploj i vlažnoj sredini.

Izbegavajte parfemisane sapune, kupke i jake deterdžente za pranje veša. Nije ustanovljeno da ovi proizvodi doprinose razvoju gljivica ali je najbolje izbeći ih her mogu izazvati iritaciju genitalija.

Jogurt, kefir i ostali probiotici mogu biti od velike pomoći u regulisanju prirodnog balansa bakterija a i dobar su izvor proteina i kalcijuma.

Sveže voće nije samo dobra i zdrava hrana već pomaže i u jačanju imunog sistema koji pomaže u sprečavanju infekcija kandide u trudnoći.

Trudnicama se preporučuje i dosta unosa vode na dnevnom nivou kako bi uklonile toksine iz tela i poboljšale rad gastrointestinog trakta.

Kako biste izbegle infekciju kandide u trudnoći veoma je važno da se hranite zdravo i da ostanete zdravi. Trudnoću prate mnoge hormonske promene i morate biti spremni na to. 

(Yumama)