Žensko ime Dunja potiče od grčkog naziva za vrstu drveta i ploda dunja.

Drugo tumačenje porekla imena kaže da se ovo vlastito ime smatra "izvedenicom“ od imena Eudokia ili od reči "eudoxia", a što ima značenje – dobar glas ili dobra vest; radost; sreća; veselje.

U arapskom svetu nailazimo na izraz "dunya", što znači svet. Jedno od tumačenja ovog imena je da znači i zadovoljstvo.

 Verovalo se da se ime Dunja u davnim vremenima davalo ženskoj deci koja su rođena u maju ili junu jer su to meseci kada cvetaju stabla dunje. Još se od prastarih vremena plod dunje smatra simbolom zdravlja i lepote, pa je ovo ime davano devojčicama da bi bile jedre, zdrave i lepe.

Značenja ovog imena ima puno pa tako Dunja je ona koja je zdrava i jedra, ona koja je mirisna, vesela i mila, ona koja je rođena kada dunje cvetaju, ona koja se rodila srećna i koja će kroz život biti srećna, ona kakvu svet još nije video, ona koja će svojom lepotom i vrlinama osvojiti svet.

Veruje se da devojčice koje nose ovo ime imaju veliku potrebu za redom i disciplinom, ali istovremeno teže novim iskustvima pa im je nekada teško da pomire te dve strane svoje ličnosti.

Dunje s druge strane, mogu da budu ponekad malo iracionalne i tvrdoglave. Takođe su praktične, sklone preispitivanju i imaju potrebu da poslože svoj život korak po korak.