Homeopatija leči veliki broj zdravstvenih tegoba, odnosno uspostavlja ravnotežu fizičkog tela, uma i emocija. Zbog širokog pogleda na čovekovo zdravlje, homeopatija je veoma popularna, pa se u velikoj meri primenjuje širom Evrope i Amerike, a prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, na drugom je mestu u svetu po primeni.

Homeopatija je metoda lečenja koja postoji preko dvesta godina. U pitanju je holistička medicina, što znači da posmatra čoveka u celini - njegovo telo, um i duh. Sledstveno tome, svaka bolest se posmatra kao poremećaj ravnoteže u organizmu - koji, pored fizičkih uzroka, krije i misli i osećanja koja su ga izazvala i produbila. Zato ne treba da vas iznenadi što se na homeopatskom pregledu postavljaju pitanja koja obično niste navikli da čujete od lekara. Da bi imao širu sliku problema i dao pravu terapiju, on ne određuje pacijentovo stanje samo kroz prizmu fizičke bolesti, već i prema individualnim osobinama, navikama u ishrani, mislima i osećanjima, saznanju od čega su mu preci bolovali, kao i ličnim problemima i reakcijama na njih.

U homeopatske lekove spadaju:

  • Nux vomica, koji se pravi od jedne vrste oraha, najčešći je lek protiv mučnine u trudnoći. Inače se prepisuje ženama koje imaju problema sa bolnim menstruacijama i izraženim simptomima PMS-a (predmenstrualnog sindroma). Pomaže i kod drugih, tipično trudničkih tegoba - zatvora, umora, malaksalosti, a vrlo je efikasan i kod glavobolja i migrena. Posebno se preporučuje kada u trudnoći treba ograničiti ili izbegavati unos određenih lekova.
  • Belladonna se najčešće koristi za probleme sa bešikom i urinarne infekcije, a može da pomogne i kada temperatura "skače" kod trudnica i dece.
  • Arnica, lek koji se pravi od alpske biljke arnike, može puno da pomogne pred sam porođaj i nakon njega, jer ublažava krvarenje i vraća snagu iscrpljenom organizmu.
  • Chamomilla, odnosno kamilica, dobra je kod grčeva u stomaku, nesanice i nemira.
  • Magnezijum fosfat se uzima za smanjenje grčeva u nogama u trudnoći.

Naša sagovornica Aida Stoičkov, specijalista fizikalne medicine, akupunkture i homeopatije objasnila nam je primenu ove metode.

Na kojim principima počiva homeopatija?

"Temeljna dijagnostika i sveobuhvatan pristup svakom pacijentu pojedinačno (jer je svaki čovek univerzum za sebe), osnovno je polazište homeopatije. Što se tiče lekova, svi su prirodnog porekla - mineralnog, biljnog ili životinjskog. Prvi homeopatski lek je napravio nemački lekar i hemičar Samuel Haneman, koji je postavio temelje savremene homeopatske medicine. Nakon izučavanja spisa starih lekara i hemičara, došao je do ideje o efektu rastvaranja određene supstance 'preko granica mogućnosti', da bi se na taj način potencirala sva njena isceljujuća svojstva. Njegov stav je bio da se ono što nam je potrebno za izlečenje - uvek nalazi u prirodi", kaže naša sagovornica.

Da li može bezbedno da se primenjuje tokom trudnoće?

"Za primenu homeopatije u trudnoći se najčešće odlučuju žene koje su već imale iskustva sa tom metodom. Ukoliko je ona budući izbor,  svakako - uz redovne kontrole kod ginekologa koji vodi trudnoću, važno je naglasiti da su homeopatski lekovi bezopasni. Potpuno su prirodni i nemaju negativne efekte po zdravlje buduće majke i ploda. Odlično su rešenje i nakon porođaja, pogotovo ako majka doji.


Jedan od razloga primene homeopatskih lekova (na primer, Bahovih kapi) jeste smanjenje napetosti i anksioznosti (uznemirenosti), odnosno uticaj na promenu raspoloženja tipičnih za trudnoću. Dobro stanje organizma zavisi od zdravog načina života i pozitivnih misli i osećanja. Ta 'formula' je uvek tačna, a njena primena je posebno važna tokom čarobnih devet meseci trudnoće. Stoga se potrudite da emocije držite pod kontrolom, u miru. Radost je idealna 'podloga' za negu i rođenje malog bića koje nosite u sebi", kaže Aida.

PageBreak

homeopatijom-protiv-kandide-mucnine-i-strahova-u-trudnoci


U kojim slučajevima je posebno efektna?

"Bez obzira na raspoloženje, neke promene koje se dešavaju u trudnoći su fiziološke prirode ('jutarnja' mučnina, pojačana osetljivost dojki, zatvor), pa je njihova pojava normalna, očekivana. Tri najčešća problema zbog kojih žene dolaze su briga i strahovi zbog same trudnoće i porođaja, kandida (gljivice) i mučnina. Tada oprobani homeopatski lekovi mogu dosta da pomognu.

Ovaj vid lečenja je posebno uspešan kod nekih učestalih i upornih infekcija (ešerihija, streptokoka, kandida). Kada je trudnica u mogućnosti da izbegne antibiotike, bolje je da koristi homeopatske preparate. Svakako, uvek postoji opcija istovremene primene antibiotika - ukoliko su potrebni, ili - ako vam se to čini kao najsigurnija opcija (mada su iskustva pokazala da to u 90 odsto slučajeva nije neophodno).

Ponekad homeopatsko lečenje može da se dopuni čajevima (kao i u klasičnoj medicini), ili se uz terapiju savetuje određena promena ishrane. Pridržavanjem terapije se uspešno leči malokrvnost, povišen krvni pritisak, kao i pojedina akutna i hronična stanja koja se ponekad ispolje u trudnoći, kao što su problemi sa bubrezima. Homeopatski lekovi su dobro rešenje za sve situacije kada imate problem a želite da izbegnete 'standardne' lekove, ili ste zbog trudnoće prinuđeni na to (na primer, prehlada ili grip). Oni pomažu kod glavobolje, migrene i ostalih stanja kada treba da se ublaži bol, a ne želite da opterećujete organizam i želudac klasičnim lekovima. Takođe se koriste i za umirenje bola tokom i nakon porođaja (porođajna rana, hemoroidi, krvarenje). Uspešno potpomažu lučenje mleka, a kada beba ima grčeve - dovoljno je da majka uzima homeopatski lek (najčešće je u pitanju kamomila), koji će putem mleka da stigne do bebe i ublaži problem."

Kako se primenjuje terapija homeopatijom?

"Otac homeopatije, Haneman, otkrio je da lekovita svojstva raznih supstanci mogu da se potenciraju njihovim razređivanjem i snažnim protresanjem, što se ponavlja veći broj puta, da bi se dobio najjači lekoviti efekat. Nekada se postupak obavljao ručno, a danas postoje fabrike homeopatskih lekova, koje su uz savremenu tehnologiju održale i usavršile prvobitnu Hanemanovu ideju. Lekar homeopata će vam objasniti pravila uzimanja prepisanog leka. U principu, petnaest minuta pre i nakon uzimanja leka ne bi trebalo da se peru zubi, niti da se bilo šta jede. Idealno je da se tokom lečenja izbegava kafa, ili da se ograniči na jednu šolju dnevno, što se i inače preporučuje u trudnoći. Moguće je i da lečenje zahteva promenu ishrane (uvođenje ili izbegavanje pojedinih namirnica), a nekad se savetuje i korišćenje određenih čajeva. Dužina primene leka je individualna: neki preparat može da se koristi tokom cele trudnoće, s vremena na vreme, a nekad je za oporavak potrebno samo par dana, bez ponavljanja terapije. To pre svega zavisi od individualne reakcije na terapiju: svaki organizam ima svoj način i tempo savladavanja bolesti (na primer, dve osobe koje imaju isti virus gripa, neće isto da reaguju na njega, što zavisi od imuniteta i opšteg stanja organizma). Pored simptoma bolesti i tegoba koje treba da otkloni, lek se određuje i prema pacijentovom emocionalnom stanju, na koje takođe može da se pozitivno utiče. Homeopatski preparati ne deluju samo na fizičko zdravlje, nego i na psihu, pa ćete nakon lečenja osetiti da vam se raspoloženje popravlja, uzburkane emocije smiruju, i da imate više energije.

Jedno od glavnih pitanja je da li homeopatski preparati mogu da se koriste uporedo sa prepisanom klasičnom lekarskom terapijom, i  kako te dve vrste pomoći utiču jedna na drugu. To zavisi od stava lekara i pacijenta, kao i vrste tegobe koja treba da se otkloni. Ako se odlučite za 'paralelnu' terapiju, i uzimate i homeopatski i klasičan lek, jedino je važno da ih ne uzimate u isto vreme, već da prođe bar sat-dva od uzimanja te dve vrste."

Kako se koriste Bahove kapi?

"Svakako su jedan od najpoznatijih homeopatskih preparata, a svi su napravljeni od cvetova biljaka koje blagotvorno utiču na psihu i emocije. Postoji 38 vrsta cvetova, koji se kombinuju u zavisnosti od individualnih potreba i problema. Preparati su potpuno prirodni, tako da mogu slobodno da ih koriste trudnice i dojilje. Njihova upotreba ne utiče na neku drugu terapiju, pa ako osetite da vam prijaju, možete da ih uzimate po potrebi tokom cele trudnoće. Upotreba je krajnje jednostavna: četiri kapi se nakapaju direktno ispod jezika, ili se sipaju u čašu vode, soka, supe… Među Bahovim kapima se nalazi i preparat 'rescue remedy', odnosno 'spasilac'. Naročito je efikasan kada su u pitanju strahovi, jer može brzo da vas umiri. Dosta pomaže u pripremi za porođaj, jer ublažava strah i paniku ako do njih dođe."

Tekst: Marija Jovičić