Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Homeopatijom protiv kandide, mučnine i strahova u trudnoći

Kao grana holističke medicine, homepatija svaku bolest posmatra kao poremećaj ravnoteže i leči telo, um i duh. Homeopatski lekovi su bezopasni te se mogu primenjivati i u trudnoći i za vreme dojenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Homeopatija leči veliki broj zdravstvenih tegoba, odnosno uspostavlja ravnotežu fizičkog tela, uma i emocija. Zbog širokog pogleda na čovekovo zdravlje, homeopatija je veoma popularna, pa se u velikoj meri primenjuje širom Evrope i Amerike, a prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, na drugom je mestu u svetu po primeni.

Homeopatija je metoda lečenja koja postoji preko dvesta godina. U pitanju je holistička medicina, što znači da posmatra čoveka u celini - njegovo telo, um i duh. Sledstveno tome, svaka bolest se posmatra kao poremećaj ravnoteže u organizmu - koji, pored fizičkih uzroka, krije i misli i osećanja koja su ga izazvala i produbila. Zato ne treba da vas iznenadi što se na homeopatskom pregledu postavljaju pitanja koja obično niste navikli da čujete od lekara. Da bi imao širu sliku problema i dao pravu terapiju, on ne određuje pacijentovo stanje samo kroz prizmu fizičke bolesti, već i prema individualnim osobinama, navikama u ishrani, mislima i osećanjima, saznanju od čega su mu preci bolovali, kao i ličnim problemima i reakcijama na njih.

U homeopatske lekove spadaju:

  • Nux vomica, koji se pravi od jedne vrste oraha, najčešći je lek protiv mučnine u trudnoći. Inače se prepisuje ženama koje imaju problema sa bolnim menstruacijama i izraženim simptomima PMS-a (predmenstrualnog sindroma). Pomaže i kod drugih, tipično trudničkih tegoba - zatvora, umora, malaksalosti, a vrlo je efikasan i kod glavobolja i migrena. Posebno se preporučuje kada u trudnoći treba ograničiti ili izbegavati unos određenih lekova.
  • Belladonna se najčešće koristi za probleme sa bešikom i urinarne infekcije, a može da pomogne i kada temperatura "skače" kod trudnica i dece.
  • Arnica, lek koji se pravi od alpske biljke arnike, može puno da pomogne pred sam porođaj i nakon njega, jer ublažava krvarenje i vraća snagu iscrpljenom organizmu.
  • Chamomilla, odnosno kamilica, dobra je kod grčeva u stomaku, nesanice i nemira.
  • Magnezijum fosfat se uzima za smanjenje grčeva u nogama u trudnoći.

Naša sagovornica Aida Stoičkov, specijalista fizikalne medicine, akupunkture i homeopatije objasnila nam je primenu ove metode.

Na kojim principima počiva homeopatija?

"Temeljna dijagnostika i sveobuhvatan pristup svakom pacijentu pojedinačno (jer je svaki čovek univerzum za sebe), osnovno je polazište homeopatije. Što se tiče lekova, svi su prirodnog porekla - mineralnog, biljnog ili životinjskog. Prvi homeopatski lek je napravio nemački lekar i hemičar Samuel Haneman, koji je postavio temelje savremene homeopatske medicine. Nakon izučavanja spisa starih lekara i hemičara, došao je do ideje o efektu rastvaranja određene supstance 'preko granica mogućnosti', da bi se na taj način potencirala sva njena isceljujuća svojstva. Njegov stav je bio da se ono što nam je potrebno za izlečenje - uvek nalazi u prirodi", kaže naša sagovornica.

Da li može bezbedno da se primenjuje tokom trudnoće?

"Za primenu homeopatije u trudnoći se najčešće odlučuju žene koje su već imale iskustva sa tom metodom. Ukoliko je ona budući izbor,  svakako - uz redovne kontrole kod ginekologa koji vodi trudnoću, važno je naglasiti da su homeopatski lekovi bezopasni. Potpuno su prirodni i nemaju negativne efekte po zdravlje buduće majke i ploda. Odlično su rešenje i nakon porođaja, pogotovo ako majka doji.


Jedan od razloga primene homeopatskih lekova (na primer, Bahovih kapi) jeste smanjenje napetosti i anksioznosti (uznemirenosti), odnosno uticaj na promenu raspoloženja tipičnih za trudnoću. Dobro stanje organizma zavisi od zdravog načina života i pozitivnih misli i osećanja. Ta 'formula' je uvek tačna, a njena primena je posebno važna tokom čarobnih devet meseci trudnoće. Stoga se potrudite da emocije držite pod kontrolom, u miru. Radost je idealna 'podloga' za negu i rođenje malog bića koje nosite u sebi", kaže Aida.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica