Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ostati u formi za vreme trudnoće

Da biste imale što lepšu trudnoću, nastavite sa sprovođenjem zdravih životnih navika, samo ih prilagodite fazama kroz koje prolazite.

 Izvor: Foto: ShutterstockTrudnoća je jedan od najlepših perioda u životu žene. Ipak, iščekivanje promena na telu i njihovo prihvatanje može da bude prilično različito iskustvo. Neke trudnice uživaju u svom telu, dok drugima teško padaju promene. Pored toga, "navala" hormona utiče na raspoloženje i često dovodi do promena u ponašanju.


Sve će vam izgledati manje "strašno" ukoliko sebi predstavite sliku stvaranja novog života. Trudnoća jeste drugo stanje i tela i uma, ali žena može lepo sa tim da se "nosi" ukoliko je upoznata sa svim fazama kroz koje prolazi, i prihvati neminovne promene. Nije potrebno da život promenite iz korena, već samo da novim okolnostima prilagodite vaše navike iz perioda pre začeća. 

Zdrave životne navike

Kretanje i bavljenje fizičkom aktivnošću je veoma važan segment našeg života. Uostalom, ne treba da zaboravimo da nam je evolucijski dato da se krećemo, gibamo, trčimo… uopšte, da koristimo svoje ekstremitete. U tom smislu, kretnja se javlja kao oblik opstajanja. Zbog toga je važno da se što više krećemo.

koliko je trudnoća "zdrava", bez ikakvih komplikacija koje zahtevaju mirovanje ili poseban tretman, sigurno ćete moći da vežbate, ali obavezno uz konsultaciju sa vašim lekarom!

Neophodno je da svoje telo adekvatno i obazrivo "koristimo", kako bi što duže ostalo "u funkciji" i dalo maksimum.

Trudnoća takođe zahteva aktivnost, a na to vas "opominje" i mali život koji raste u vama, a čije kretnje ćete vremenom da osetite. I "on" želi da se kreće. Dokazano je da već od 20. nedelje plod pravi jednostavne pokrete kao što su udarci, savijanje, okretanje, pomeranje butne kosti, sisanje... Od 32. nedelje, sa razvojem uha i slušnog centra, plod dobija osećaj za orijentisanje i balans, pa se polako namešta u materici.


Da biste imale što lepšu trudnoću, nastavite sa sprovođenjem zdravih životnih navika, samo ih prilagodite fazama kroz koje prolazite. Svakako, fizička aktivnost je jedna od njih, a značajno je to što kasnije može da vam olakša i sam porođaj. Zanimljivo je da neke žene tek u trudnoći počinju da razmišljaju o fizičkoj aktivnosti, odnosno vežbanju, jer se plaše da se preterano ne ugoje. Vaše telo će se sigurno promeniti (makar i neznatno), ali dodatni kilogrami nisu dovoljno opravdan i valjan razlog da biste počeli da vežbate, ako to već ranije niste činili. 

Dupla odgovornost

Ukoliko je trudnoća "zdrava", bez ikakvih komplikacija koje zahtevaju mirovanje ili poseban tretman,

Obavezno izbegavajte:● zadržavanje vazduha prilikom vežbanja, odnosno fizičkih aktivnosti● aktivnosti u kojima su mogući padovi (skijanje, jahanje)● aktivnosti u kojima postoji kontakt sa drugim „vežbačem“ (košarka, rukomet, odbojka)● aktivnosti u kojima ima naglih promena smera kretanja, skakanja, trčanja, istrčavanja, penjanja...● duboke čučnjeve, klasične vežbe za trbušnjake, podizanje opruženih nogu, duboke pretklone, i slično● titranje prilikom istezanja● uvrtanja trupom u stojećem položaju● vežbe u toploj vodi

sigurno ćete moći da vežbate, ali obavezno uz konsultaciju sa vašim lekarom! Medicinska istraživanja pokazuju da žene koje su se bavile primerenim, kontrolisanim vežbanjem, lakše podnose trudnoću i brže se oporavljaju posle porođaja.


Ponekad lekari iz predostrožnosti pojedinim trudnicama zabranjuju vežbanje, zbog bojazni da onaj ko vodi trening nije dovoljno iskusan, što može da dovede do određenih komplikacija. Naravno, uvek je "bolje sprečiti, nego lečiti". 


Zbog toga, drage moje buduće mame, vodite računa gde trenirate, jer više niste same. Više nije u pitanju trening sa jednom, već sa dve "osobe", od kojih je jedna veoma zahtevna. Vaš trener mora da ima iskustva u vežbanju sa trudnicama, jer je pred njim dupla odgovornost. Kao što je i pred vama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica