Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opstipacija kod trudnica: Kako da rešite problem zatvora u trudnoći

Trudnice se suočavaju sa brojnim promenama u trudnoći, a jedna od njih jeste i pojava opstipacije (zatvora).

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na pojavu zatvora, kao i na pojavu drugih problema kao što su bolovi u zglobovima i nevoljno mokrenje - utiče lučenje hormona, koji "cirkulišu" po čitavom telu. Oni dovode do opuštanja mišića koji drže creva, što utiče na usporeno kretanje hrane kroz njih. Uvećana materica pritiskom na creva usporava proces varenja, što dovodi do zatvora. Uzimanje preparata gvožđa u trudnoći takođe može da dovede do pojave konstipacije.

Šta bi trudnice trebalo da preduzmu, savetuje Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut.

Suočite se sa problemom

Ukoliko ste imali ovaj problem i pre trudnoće, verovatno imate i "proverene" načine za njegovo otklanjanje. Ako to nije slučaj,  nemojte da se mirite sa sudbinom, preduzmite nešto. Konstipacija ili zatvor nije samo neprijatnost, već svako duže zadržavanje hrane u crevima dovodi do prelaska toksina u krvotok, što nepovoljno utiče na vaše zdravlje, a posredno i na zdravlje vaše bebe. Takođe, može da izazove pojavu hemoroida - još jedne neprijatnosti tokom trudnoće.

Povezane vesti

Promenite ishranu

Prva mera predostrožnosti ili borbe sa zatvorom je hrana bogata vlaknima, kao i povećan unos tečnosti, pre svega vode. Sledeći korak, koji će da spreči pojavu zatvora, ali i da pomogne da se oslobodite tegoba, jesu vežbe. Ako do sada niste vežbali, ili ne možete iz bilo kog razloga, ili ne želite da vežbate - čak ni zbog zatvora... i šetnja od pola sata, brzim korakom, jeste vežbanje. U svakom slučaju, daće rezultate - ako to radite svakodnevno, uz odgovarajuću ishranu.

Budite fizički aktivni

Pozitivan uticaj vežbi u trudnoći je višestruk. Pre svega, bićete u dobroj kondiciji - što nije bez značaja, jer treba izneti trudnoću do kraja, a onda i porođaj, što se upoređuje sa teškim fizičkim radom. Vežbama se stimuliše rad srca - koje je, zbog povećane količine krvi, dodatno opterećeno. Jačaju se mišići i učvršćuju zglobovi koji nose vašu i težinu bebe.

Bez obzira za koji program vežbi se odlučite... Bez obzira da li ih radite u grupi - u fitnes centru ili na pripremi trudnica za porođaj, ili sami kod kuće... obavezno radite vežbe za jačanje mišića karličnog dna, poznate i kao Kegelove vežbe. One će vam pomoći u rešavanju problema konstipacije, a za njihovo jednostavno izvođenje vam nije potrebna stručna pomoć.


Opstipacija kod trudnica Foto: Shutterstock

Isprobajte ciljane vežbe

Za početak, krenite sa vežbanjem u ležećem položaju - na leđima, sa savijenim kolenima i jastukom ispod glave i ramena. Koncentrišite se na mišiće u zoni čmara i bešike i jako ih zategnite. Držite ih tako dve do tri sekunde, pa opustite... kasnije ćete ih držati do deset sekundi. Kada dobro ovladate vežbom u ležećem, počnite sa vežbanjem i u sedećem, a kasnije i u stojećem položaju. Do četvrtog meseca, možete da vežbate u ležećem položaju na leđima, a kasnije se to ne preporučuje - zbog pritiska materice na velike krvne sudove.

Ovladajte Kegelovim vežbama

Ako vam izvođenje vežbe ne polazi za rukom, ili niste sigurni da li stežete prave mišiće, proverite kada ste na WC šolji. Dok  praznite bešiku, prekinite na trenutak mlaz urina, a zatim nastavite, ali bez pomeranja nogu. Mišići kojima ste to uradili su mišići karličnog dna, koje angažujete u Kegelovim vežbama. Ponavljajte vežbu u toku dana više puta (25-50), ubrzo ćete osetiti znatnu razliku u snazi mišića. Kako se spolja ne vidi da vežbate, ovu vežbu možete da sprovodite u svim situacijama - dok sedite u prevozu, stojite i čekate u redu, ili obavljate svakodnevne poslove...

Jaki mišići karličnog dna imaju pozitivan uticaj na creva a, samim tim, i na normalizaciju prolaska hrane kroz njih, što će vas osloboditi problema sa zatvorom tokom trudnoće. Drugi, takođe važan efekat Kegelovih vežbi ćete osetiti tokom porođaja. Jer, dobar tonus i elastičnost ovih mišića obezbeđuje pravilnu poziciju porođajnog kanala, kroz koji treba da prođe beba tokom porođaja. Kao i unutrašnjih organa, materice, creva i bešike nakon porođaja.

Povezane vesti

Zbog slabosti mišića karličnog dna može da dođe do zastoja u porođaju i njegovog dužeg trajanja, kao i problema sa nevoljnim mokrenjem i zatvorom u toku trudnoće i nakon porođaja. Čak i ukoliko svi ovi problemi izostanu, posledice slabosti mišića karličnog dna mogu da se manifestuju nekoliko decenija kasnije: u vidu prolapsa materice, njenog spuštanja prema vaginalnom otvoru - što je jako neprijatno i često mora hirurški da se rešava.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica