Kada saznate da ste u drugom stanju, obraćate pažnju i na ono o čemu ranije uopšte niste razmišljali, pa postajete mnogo oprezniji koju hranu unosite, koliko ste fizički aktivni, koju kozmetiku koristite... To je sve očekivano jer nijedna buduća mama ne želi da ugrozi ni svoje, ni zdravlje svoje bebe, pa zato ne čudi i što se često javljaju i nedoumice koje se tiču intimnih odnosa.

Donosimo vam odgovore ne neke od najčešćih, među kojima je i da li vođenje ljubavi može da ugrozi bebu.

Nedoumica 1: Da li je beba bezbedna tokom odnosa

Naravno, vaša beba je potpuno bezbedna, ušuškana amnionskom tečnošću unutar materice. Sluzni čep takođe ima ulogu da zaštiti plod od spoljašnjih uticaja. Ovaj čep se nalazi u grliću materice, ali je na bezbednoj udaljenosti od va*ine.

Nedoumica 2: Može li vrhunac da izazove pobačaj ili porođaj

Ne brinite jer je fetus zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti poput onih za vreme vrhunca, neće mu nauditi. Istina, materica će za to vreme praviti neke kontrakcije, ali one nisu jake kao one koje se javljaju neposredno pre i tokom porođaja, tako da ne bi trebalo da ugroze bebu.

U vezi s tim, možda ćete primetiti da je nakon odnosa beba malo mirnija ili malo živahnija nego inače, a razlog tome su upravo kontrakcije tokom vrhunca, koje neke bebe umire, a neke stimulišu.

Nedoumica 3: Postoji li rizik od infekcija

Ako ste sigurni da vaš partner nema neku genitalnu infekciju, poput herpesa, hlamidije ili druge polno prenosive bolesti, onda ni za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U suprotnom, neophodno je da koristite prezervativ, ali i da se vaš partner leči.

Nedoumica 4: Hoćete li imati želju za odnosima

Na početku trudnoće mnoge buduće mame imaju mučnine, pa im vaš i nije do intimnih odnosa. Međutim, mnoge imaju i veoma izraženu želju za odnosima, a glavni "krivci" za to su hormoni estrogen i progesteron, koji se luče u velikim količinama tokom trudnoće.
Osim toga, u trudnoći telo proizvodi 20 odsto krvi više, što čini da stidne usne, va*ina i k*itoris postanu veoma osetljivi. Pored toga, i uvećane grudi i bradavice su osetljiviji nego inače, što sve može da bude razlog za povećanu želju za odnosima, ali i veće uživanje.

Nedoumica 5: Kako ćete sa stomakom

Isprobajte različite položaje i pronađite onaj koji vam najviše prija. Na primer, možete da probate položaj kašike, gde oboje ležite na boku, vi ispred, a partner iza vas, priljubljne uz vaše telo. Takođe, možete da probate i položaj gde ćete vi biti gore, ali i svaki za koji pomislite da bi mogao da vam prija. Logično, poza u kojoj ste vi dole, a partner odozgo, nije baš izvodljiva u trudnoći, naročito u odmakloj trudnoći.

Nedoumica 6: Šta ako vam nije do intimnih odnosa

Neke trudnice uopšte nemaju želju za vođenjem ljubavi, naročito u prvom i trećem tromesečju. Ako je to vaš slučaj, sasvim je u redu i to ne treba da vas brine. Ne treba da prisiljavate sebe na nešto zbog čega se nećete osećati prijatno, ali je svakako savet da razgovarate sa partnerom o tome kako se osećate.

Imajte na umu da može da se desi i da vi imate želju za intimnim odnosima, a vaš partner ne. Iako se najviše promena dešava u vašem telu, imajte na umu da te promene utiču i na njega. I ne samo promene vašeg fizičkog izgleda, već i to što mu je možda teško da u glavi "složi" vaše uloge ljubavnice i buduće majke. Dajte mu vremena i svoju intimnost negujte na druge načine – mazeći se, držeći se za ruke, poljupcima...

Nedoumica 7: Kada odnosi nisu dozvoljeni

Ukoliko imate bilo kakvo krvarenje, obavezno idite na pregled kod ginekologa, kako bi se utvrdilo da li je bezazleno ili ne. Ako se radi o posteljici koja delimično ili u potpunosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda intimni odnosi nisu preporučljivi.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/N. Z.)