Tokom prvog tromesečja fizičke i hormonske promene mogu da umanje želju za intimnim odnosima, dok u drugom tromesečju povećano genitalno vlaženje i protok krvi u karlici obično povećavaju libido. Nije zabranjeno da imate odnose tokom trudnoće, ali pravila su drugačija nego pre. Evo šta smete,a šta nije preporučljivo da radite dok ste u drugom stanju.

NE: Ako je u pitanju visokorizična trudnoća

Dr. Hilda Hačerson je za FOX News Lifestyle nabrojala neka rizična stanja kod kojih se ne savetuju polni odnosi:

  • Prednjačeća posteljica (placenta previa)
  • Problem skraćenog cerviksa
  • Nakon inervencija maternice
  • Preeklampsije

NE: Odnosi nakon što vam pukne vodenjak

Sigurno vam u tom trenutku neće to pasti na pamet, ali nije na odmet da se naglasi da je najveći rizik opasnost od infekcija.

DA: Isprobavanje različitih poza

Dok stomak još nije veliki svi položaji su dozvoljeni. Nakon 16 nedelje kada se poveća materica, neke poze, kao što je misionarska, više nisu dobra ideja.

"Polni odnosi na leđima mogu stisnuti veliku krvnu žilu iza materice koja se zove donja šuplja vena (vena cava) i sprečiti povratak krvi u srce. Trudnica tada može da oseća vrtoglavicu ili kao da joj je pao pritisak", objašnjava ginekolog dr Alisa Dvek.

Par, ljubav, seks
Shutterstock Polni odnosi

DA: Izbor pravog lubrikanta

Neki parovi koriste pomagala za vreme odnosa, a najčešći je lubrikant. Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni sekret i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima. Ali, ako se par odluči za lubrikant, treba uzeti onaj koji je baziran na vodi i izbegavati one na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promeniti pH ženskih genitalija.

DA: Isprobavanje drugih oblika intimnosti

Ako niste raspoloženi za polne odnose, postoje i drugi oblici kao što su ljubljenje, maženje, oralno zadovoljavanje ili masturbacija.

"Kod oralnog samo pazite da vam ne uđe višak vazduha u genitalije, iako jako retko, to može da dovede do venske zračne embolije (blokirane vene), koja može biti opasna po vaš i život bebe", upozorava dr Dvek.

Najvažnije je da nastavite da uživate i tokom trudnoće dokle god vam prija. Ginekolog koji prati vašu trudnoću će vam ukazati da li postoje neki rizici i moguće komplikacije. Oslobodite se svih strahova i opustite se, jer intimni odnosi u trudnoći mogu da budu posebno iskustvo.

(Yumama)