Trudnoća je zaista drugo stane, u kojem najveći broj žena zaista uživa, ali se i suočava sa nekim ne baš prijatnim simptomima.

Krenimo redom, evo šta možete da očekujete u prva tri meseca trudnoće, kakve promene vas čekaju, a kako se za to vreme razvija beba.

1. MESEC

Mama

Izostanak menstruacije će, najverovatnije, potvrditi vaše sumnje na trudnoću. Verovatno ćete primetiti promena na grudima koje postaju veće, osetljivije na dodir, a areola, deo oko bradavice, postaje tamnija. Takođe, može da se javi i neprijatan osećaj mučnine, osetljivost na mirise, umor, kao i blaga nervoza.

Za većinu ovih simptoma krivi su hormoni estrogen i progesteron koji se već na početku trudnoće luče u velikim količinama.

Beba

Dok vi već osećate simptome, zanimljivo je da je beba u prvom mesecu veličine jednog milimetra. Ali, do kraja meseca će imati čak 1,5 centimetar.

Organogeneza odnosno razvijanje organa se ubrzano odvija, pa će već krajem meseca beba imati "nagoveštaje" respiratornog i digestivnog sistema, kostiju, mišića i hrskavice, polnih organa, bubrega, nervnog i krvnog sistema.

Još jedna zanimljiva stvar je da, iako je beba toliko mala, već u ovom periodu na ultrazvuku mogu da se čuju otkucaji njenog srca.

Bilo bi dobro da vodite računa o ishrani jer se sada razvija mozak vaše bebe.

2. MESEC

Mama

Promene koje se dešavaju u vašem telu osećate sve intenzivnije, iako najverovatnije vaša trudnoća, tj. trudnički stomak, nije vidljiv. Ukoliko i dalje imate mučninu i povraćate, može se desiti čak i da ste izgubili koji kilogram.

Uprkos tome što se vaša trudnoća možda još ne vidi spolja, materica raste i lagano izlazi iz male karlice u trbušnu šupljinu. Ta promena će vam dobro doći jer će sada biti manji pritisak na bešiku i nećete morati baš svaki čas da idete u toalet.

Mozak bebe se i dalje razvija, tako da ostaje preporuka da vodite računa o ishrani – mada to, uostalom, treba da radite tokom cele trudnoće. Takođe, preporuka je da ne unosite alkohol i da ne pušite, ali i da pazite na količinu kafe koju pijete, tačnije na količinu kofeina.

Beba

Beba se i dalje brzo razvija, a krajem drugog meseca će njeno srce biti potpuno razvijeno. U ovom mesecu se razvijaju i prsti na rukama i nogama, kao i laktovi, kolena. Veličina glave je dominantna u odnosu na majušno telo, a lice polako poprima ljudski lik.

Embrion već počinje da se pomera u stomaku, ali vi te pokrete još ne možete da osetite.

3. MESEC

Mama

Na početku trećeg meseca trudnoće se polako stabilizuje nivo hormona, što znači da bi trebalo da polako prestaju mučnine i povraćanje. Grudi su i dalje osetljive i uvećane, pa će vam biti prijatnije da stalno nosite brushalter. Takođe, možete da očekujete da će stomak sada početi da vam se vidi.

Možete da budete malo opušteniji jer je rizik od spontanog pobačaja znatno manji nego u prva dva meseca, tako da ćete moći relaksiranije da uživate u trudnoći. Nije zgoreg da pripremite i neku trudničku odeću jer će vam vaša garderoba uskoro postati tesna.

Beba

Od embriona veličine jednog milimetra u prvom mesecu, vaša beba je narasla do oko 12 centimetara u trećem mesecu. Sada se oblikuju i crte lica, pa se tako prepoznaju nos, obrazi, oči. Iako vi to, naravno, ne vidite, vaša beba sada može da pomera ručice, da stavlja palac u usta, a telo joj je prekriveno finim dlačicama koje zadržavaju sirasti namaz, koji štiti bebu od uticaja plodove vode.

Krajem ovog meseca se završava organogezena, odnosno formiranje svih organa bebe.

Neobične želje trudnica

U trudnoći, naročito u prvim mesecima, ukus može da bude veoma promenjen, pa se tako javljaju i neke neobične želje za hranom – recimo, budućoj mami se usred zime jedu jagode ili želi kisele krastavčiće usred noći.

Kod trudnica koje imaju problema sa mučninom i povraćanjem može da se javi odbojnost prema hrani, čak i onoj koju inače veoma vole. Ako je to vaš slučaj, obradovaće vas da čujete da će situacija promeniti kada uđete u drugo tromesečje trudnoće.

BONUS VIDEO:

Trudnički nos TikTok/ becky.hathaway

(Yumama/N. Z.)