Tokom kontrakcije vaša materica se steže kako bi proširila otvorila vaš grlić materice i pomerila bebu nadole tokom prve faze porođaja. Kontrakcije se mogu osećati kao talas koji počinje na vrhu materice i kreće se nadole. Ako stavite ruku na stomak tokom kontrakcije osetićete kako vam stomak postaje tvrd, a zatim omekšava kada se kontrakcija završi, Pregnancy birth baby portal.

Kontrakcije postaju sve češće i intenzivnije kako porođaj napreduje. Osetićete lakoću bola između kontrakcija. One se nastavljaju sve dok se grlić materice ne proširi i bude širok oko 10 cm i dovoljno širok da se vaša beba rodi.

Kako se osećaju kontrakcije?

Žene mogu doživeti kontrakcije na različite načine. Vaše kontrakcije mogu da se osećaju kao grčevi u donjem delu stomaka i mogu početi da se osećaju kao bol tokom menstruacije. Možda imate tup bol u donjem delu leđa ili bol u unutrašnjoj strani butine koji osećate niz noge. U početku će vaše kontrakcije biti kratke i u razmaku od oko 30 minuta. Kako vaš porođaj bude napredovao, vaše kontrakcije će postajati sve jače i bliže jedna drugoj. Na kraju će trajati do jednog minuta i dolaziti svaka na 2 do 3 minuta.

Šta su Brakston Hiksove kontrakcije?

Brakston Hiks kontrakcije se javljaju tokom trudnoće, ali često ih nećete osetiti sve do drugog tromesečja . To su kontrakcije koje toniraju matericu, ali ne otvaraju grlić materice. Brakston Hiksove kontrakcije se ponekad nazivaju 'lažnim kontrakcijama', jer mogu biti jake i mogu se osećati vrlo neprijatno. Možete uočiti razliku između Brakton Hicks kontrakcija i 'pravih kontrakcija' jer će kontrakcije Brakton Hicksa prestati ako promenite položaj ili se tuširate toplom vodom.

Šta da radim kada počnu kontrakcije?

Kada počnu kontrakcije, ne morate uvek da idete pravo u bolnicu. Ako vam je udobno i ako ste imali normalnu trudnoću, možete ostati kod kuće i odmarati se dok ste u ranoj fazi porođaja.

Međutim, trebalo bi da odete direktno u bolnicu u bilo kojoj od sledećih situacija:

 • vaš vodenjak puca (zabeležite vreme, boju i količinu tečnosti)
 • vaše kontrakcije postaju bolne i redovne
 • porođaj je počeo i lekar ili babica su vam savetovali da rano odete u bolnicu
 • imate trudove i planirali ste porođaj carskim rezom
 • imate poznato zdravstveno stanje što znači da će vam biti potrebno pažljivo praćenje tokom porođaja
 • došlo je do promene u pokretima vaše bebe

Pozovite hitnu pomoć u bilo kojoj od sledećih situacija:

 • ako vaš porođaj brzo napreduje i mislite da možda nećete stići u bolnicu na vreme
 • ako imate jako krvarenje iz vagine
 • ako imate jaku glavobolju ili zamagljen vid

Kako su kontrakcije tempirane?

Merite svoje kontrakcije od početka jedne kontrakcije do početka sledeće. Takođe bi trebalo da izmerite dužinu trajanja. U pravom porođaju, vaše kontrakcije će vremenom postati redovne i priližiti se. Kod lažnih, vaše kontrakcije će ostati nepravilne.

Prave kontrakcije traju oko 30 sekundi na početku porođaja i na kraju će postati duže do 75 sekundi. Lažne porođajne kontrakcije variraju po dužini i snazi.

Kako mogu ublažiti bol od kontrakcija?

Postoji nekoliko načina da se ublaži bol tokom kontrakcija .

Strategije koje se ne zasnivaju na lekovima uključuju:

 • provođenje vremena u kupatilu ili bazenu
 • tople obloge
 • topli tuš
 • masaža

Postoje i lekovi koje vam babica ili lekar mogu dati da vam pomognu da ublažite bol tokom kontrakcija. Primeri uključuju:

 • gas azot oksid (inhalirano sredstvo protiv bolova)
 • morfijum ili petidin (lek koji se ubrizgava pod kožu)
 • epiduralna analgezija (lek koji se ubrizgava u epiduralni prostor u kičmi)

Šta se dešava ako počnem da imam kontrakcije prerano?

Bebe koje su rođene pre 37. nedelje trudnoće su prevremeno rođene . Ako imate kontrakcije ili druge znake porođaja pre 37. nedelje trudnoće, idite pravo u bolnicu. Mnoge žene koje imaju rane trudove ne rađaju pre vremena. Hitna medicinska pomoć će vam pomoći da obezbedite zdrav nastavak trudnoće.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za vađenje trna detetu TikTok/doctormyro