Mnoge trudnice budu iznenađene nekim promenama koje primete na svom telu dok im u stomaku raste beba. Svakako, taj rast stomaka očekuju, ali ne očekuju neke druge promene – na primer, visina žene može da se smanji u trudnoći, menja se oblik njenog lica, nos i usne postaju veći, mogu se javiti problemi sa kožom na licu...

Stručnjaci otkrivaju sve o tome šta je istina, a šta su mitovi u vezi sa promenama na telu trudnica.

Veličina stopala

Dok je sasvim uobičajeno da trudnice, što zbog oticanja, što zbog sve većeg stomaka u trudnoći moraju da kupuju novu odeću, mnoge se iznenade kada shvate da im je odjednom i stara obuća mala.

Ginekolog-akušer dr Kristina Šejdaeva je za portal gazeta.ru objasnila da je rast stopala zapravo posledica toga što donji ekstremiteti, a naročito stopala, nose sve veću težinu kako trudnoća odmiče. Ligamenti se istežu, luk na stomaku se smanjuje, što dovodi do toga da stopalo postaje "ravnije", te je moguće da vam zatreba obuća za broj ili dva veća.

Veliku ulogu u tome, kaže dr Šejdaeva, ima hormon koji omekšava ligamente u telu trudnice, radi lakšeg porođaja.

Stopalo se, dakle, u trudnoći može povećati za broj ili dva u trudnoći, a u nekim slučajevima se i ne vraća na pređašnju veličinu. Osim toga, preterano dobijanje na kilaži u trudnoći, oticanje i predugo stajanje, mogu da dovedu do deformiteta stopala, posebno kod žena koje imaju predispozicije za to.

Promena oblika lica, pigmentacija na koži, akne i strije

"Mnoge trudnice primene da se njihovo lice promenilo – postalo je oblije, a nos i usne su se uvećali. U najvećem broju slučajeva, to je povezano sa dobijanjem na kilaži, a nakon porođaja se kilaža, kao i oblik lica, vraćaju u normalu", objasnio je ginekolog-akušer dr Denis Bani.

Međutim, on ističe da ukoliko se oticanje javlja na celom telu, treba da se obratite lekaru jer to može da ukaže na loše funkcije bubrega.

Kada je reč o promenama na koži, crvenilo se povezuje sa povišenim krvnim pritiskom, a bleda koža sa anemijom odnosno manjkom gvožđa u organizmu. U oba slučaja bi trebalo da odete kod lekara.

Akne na licu su takođe čest pratilac trudnoće, a uglavnom se pojavljuju na kraju drugog ili na početku trećeg tromesečja. Pored toga, zbog nivoa ženskih hormona koji aktiviraju melanocite, ćelije kože koji proizvode pigment melanin. Zbog toga se može desiti da određeni delovi tela postanu tamniji – areole, međunožje, pazuh.

Po pravilu, akne i pigmentacija nestaju posle porođaja.

Strije su takođe česta promena na koži u trudnoći, a pojavljuju se na mestima gde se koža najviše rasteže – na stomaku, butinama, grudima. Briga o koži može da smanji šansu za pojavu strija, ali ne postoji ništa što možete da uradite kako biste sasvim sigurno sprečili pojavu ovih linija na koži.

Manja visina

"Tokom trudnoće, visina žena se smanjuje zbog povećanog zakrivljenja kičme, ali to je prirodan proces", objasnio je osteopata dr Dmitri Simkin.

Kako beba u stomaku raste, potrebno je sve više mesta, zbog čega se izvija donji deo kičme. Vremenom se to zakrivljenje povećava, glava trudnice i vrat se pomeraju ka napred, gornji deo leđa se blago povija ka napred, tako da trudnice imaju specifično držanje tela.

Ovakav položaj tela zapravo "krade" visinu buduće majke, čineći je nižom za centimetar ili dva. Ukoliko je u pitanju zdrava osoba, koja inače nema nikakvih problema sa kičmom i slično, položaj tela se vraća u normalu posle porođaja, a koliko brzo, zavisi od toga u kakvoj je formi žena i koliko su joj jaki mišići.

Rast dlačica po telu

Dermatovenerolog dr Aleksandra Fileva objasnila je da je moguć povećan rast dlačica na telu u trudnoći, a sve zahvaljujući visokom niovu hormona estrogena i androgena. Naročito u trećem semestru, tj. posle 28. nedelje, ovo može biti veoma izraženo, pa se dlačice mogu pojaviti i tamo gde ih nikada niste imai.

Devojčice u stomaku "kradu" mami lepotu

Sigurno ste i vi čuli za tvrdnju u koju mnogi veruju, a to je da trudnica koja nosi devojčicu poružni u trudnoći jer joj beba "krade" lepotu, tok se buduće mame koje nose dečake navodno prolepšaju.

Ginekolog-akušer dr Tatjana Trubina ističe da su to samo verovanja, te da nema nikakvih pouzdanih podataka koji bi ovu tvrdnju potkrepili dokazima.

"Ono što mogu da kažem je da su promene u izgledu tokom trudnoće sasvim individualne. Žena može da izgleda na određen način u prvoj trudnoći, a potpuno drugačije u sledećoj. Sa čim je to povezano? Mislim sa uticajem fetalnih antigena (fetus je napola strano telo jer je polovina genetskog materijala nasleđena od oca). A sve što nije mamino će njen imuni sistem da doživi kao strano telo. Ne možemo da predvidimo kako će naše telo reagovati na svaku trudnoću", zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

Miris tela posle porođaja TikTok/thebiggersthebetter

(Yumama/N. Z.)